Ексклюзиви
середа, 26 квітня 2006 16:42

Путівки подорожчають, але туристів не меншатиме

Путівки на українські морські курорти цього літа подорожчають на 10–15%. Зростуть і ціни на залізничні квитки. Однак туристичні агенції не прогнозують зменшення кількості охочих відпочити в українських пансіонатах і санаторіях.

Путівки дорожчають щосезону, але туристів менше не стає, каже директор з маркетингу та реклами туристичної фірми "САМ" Тетяна Шестопалова, 30 років.

— Уже тепер путівки у нас розкуплені на місяць уперед, — каже вона. — Люди багатшають, є попит. То чому б не підвищити ціни? Весь середній клас уже побував у Туреччині, Єгипті та Болгарії. Але люди переконалися, що тамтешня природа не має таких цілющих властивостей, як Крим.

Утім, "САМ" відправляє більше людей за кордон, ніж на українські курорти. На курорти Туреччини та Єгипту тури розкуплені до середини травня. Поїздка в той-таки Крим часто дорожча за подорож до Туреччини чи Єгипту.

Проте більшість українців відпочивають в Україні. На травневі свята Крим стає найпопулярнішим напрямком туризму. За статистикою, влітку 2005 року на українських курортах побувало близько 2 мільйонів людей. А за кордоном 477 тисяч — в 4,4 разу менше.

Причому кількість відпочивальників на українських курортах щороку зростає. Великий попит на кримські готелі традиційно створюють росіяни. В Україні відпочивають переважно ті, хто незатишно почувається серед іноземців, побоюється мовного бар"єру. Хоча насправді на єгипетських, турецьких і болгарських курортах сховатися від туристів з колишнього Радянського Союзу важко. Російську вивчили вже й тамтешні продавці фруктів і сувенірів. А деякі закордонні готелі повністю заселені українцями й росіянами.

У Гурзуфі винаймали страшненьку квартиру за 35 доларів на добу

— Інколи люди, особливо старшого віку, відпочивають у Криму за звичкою. А дехто просто боїться літати літаком, — пояснює причини вибору вітчизняного відпочинку начальник відділу продажів мережі магазинів гарячих путівок Тетяна Василенко, 28 років.

Але для молоді зазвичай вирішальним аргументом є рівень обслуговування.

— У Криму я востаннє була два роки тому. Відтоді не їжджу туди принципово, — каже перекладач Олександра Болячевська, 25 років. — У Гурзуфі в серпні ми знімали страшненьку однокімнатну квартиру за 35 доларів на добу. Було жахливо: високі ціни, багато бруду на вулиці та пляжі, відсутність сервісу.

Відпочинок у Єгипті обійшовся дорожче, але якість послуг того варта, каже вона.

— Мені дуже подобається кримська природа, гори. Я залюбки туди їздила б. Але, мабуть, проблема в менталітеті людей. У них сезон триває два-три місяці, і вони намагаються здерти грошей на весь рік, — додає Олександра Болячевська.

В Україні майже немає готелів середнього рівня, які за помірну плату пропонували б зіставні із закордонними умови. Такі, які є навіть у дво- та тризіркових закордонних готелях: душ і туалет у номері, охайні кімнати та привітний персонал.

— Найпопулярнішими серед українців є країни зі спрощеним візовим режимом, — каже Тетяна Василенко. Це Туреччина, Єгипет, Туніс, Чорногорія, Хорватія.

— Людям тепер є з чим порівнювати. У турецьких готелях — басейни, водні гірки, розваги, гарне обслуговування. З українськими й близько не порівняти. Не хочу говорити про обслуговування в Криму зовсім погано, але нічого доброго сказати теж не можу.

Тиждень проживання в чотиризіркових турецьких і єгипетських готелях обійдеться цього літа від 300 доларів з перельотом і харчуванням. Тиждень у Болгарії — щоправда, з автобусним переїздом — коштуватиме від 80 євро, а в Чорногорії — від 100. А такий самий рівень обслуговування в Україні буде коштувати від 80 доларів на добу. Найнижча ж ціна становитиме 30 доларів, розповідає Тетяна Василенко.

Тиждень у Єгипті чи Туреччині коштуватиме від 300 доларів

Можливо, Україні варто було б повчитися в того ж Єгипту. Там серед пустелі постало чимало готелів, розрахованих на туристів з різними доходами. Туристичний бум у Єгипті — це результат політики уряду, який зробив розвиток туризму пріоритетним. Фірми, що інвестують у туристичний сектор, звільнено від оподаткування на п"ять років. А якщо готель розташовано у віддаленій місцевості, то на десять. Завдяки цьому зросли іноземні інвестиції в курортний бізнес, з"явилися численні готелі, а туризм став одним із головних джерел наповнення бюджету.

Головною причиною поганих житлових умов, сервісу та харчування в українських готелях і пансіонатах називають саме відсутність капіталовкладень у цю сферу. Прибутковість курортного бізнесу дуже залежить від атмосфери, від ставлення до клієнтів, каже економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Володимир Дубровський, 48 років. Однак ефективному власникові важко потрапити в український готельний бізнес: земельні ділянки під будівництво готелів і пансіонатів роздавали тихцем і за хабарі.

Більшість пансіонатів і санаторіїв досі перебувають у власності різних підприємств і установ, які не мають стимулу поліпшувати умови.

— Вони не можуть зробити цього через рівень своєї культури, — каже Володимир Дубровський.— Не може створити комфортні умови людина, яка сама — хам, і набирає на роботу собі подібних.

Теракти українців не лякають

Місто Дахаб стало четвертим єгипетським курортом, де за останні два роки відбулися теракти. У жовтні 2004 року вибухи сталися в містах Таба й Нувейба. А в липні 2005-го — в Шарм-ель-Шейху. Внаслідок усіх терактів загинула 121 людина, поранено майже 300 осіб.
Загроза терактів українських туристів не відлякує, каже гендиректор туристичної агенції "Karya Tour" Олексій Тугай, 39 років. Тим більше, що невдовзі почнуться знижки на тури через так званий низький сезон. Адже через спеку кількість туристів із другої половини травня до початку вересня зменшується.
— Відпочивальники чекають знижок і їдуть ще, — стверджує він. — А чи подешевшають тури після цих терактів, залежить лише від власників єгипетських готелів.
Серед українців єгипетські курорти стали популярними після 1997 року. Тоді в Луксорі було розстріляно близько 60 західних туристів. Після цього охочих їхати на єгипетський відпочинок поменшало, ціни впали, що й привабило до Єгипту туристів із пострадянських країн.

Павло Булгак

Зараз ви читаєте новину «Путівки подорожчають, але туристів не меншатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути