Ексклюзиви
пʼятниця, 17 серпня 2018 06:21

Путін робить усе, щоб його з трону скинули власні бояри

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Американці хочуть заборонити використання долара російськими банками. Це буде не економічна війна, а постріл у серце російської економіки. Банки помруть майже одразу, за ними — вся економіка.

Нові обмеження ще не ухвалили, але законопроект уже надійшов до Конгресу (шість сенаторів 2 серпня подали на розгляд законопроект під назвою "Акт про захист американської безпеки від агресії Кремля". Передбачає замороження активів російських банків і визнання РФ державою-спонсором тероризму. — ГПУ). Коли мешканці Кремля полізли розбиратися, що придумали "дурні американці", то просто були шоковані.

Президент Володимир Путін заявив, що вважає дії США "нелегітимними" з точки зору міжнародного права. А окупувати територію сусідньої держави — допустимо й законно? Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв був ще відвертішим: "Якщо дійде до ­заборони діяльності банків або використання тієї чи іншої валюти, то це можна буде прямо назвати оголошенням економічної війни".

Російська економіка будується навколо продажу нафти й газу — за американську валюту. Без банків і доларів Росія просто не зможе нічого продавати й купувати. Це буде швидкий колапс. Як і чим збирається воювати Медведєв — незрозуміло. Нічого такого американцям він зробити не може. Його войовничі заяви викликають сміх.

Думає, що Росія зможе, як СРСР, жити й працювати, розраховуючи лише на власні сили? У Союзі була своя досить сильна наука, промисловість. У нинішній Росії своя — тільки нафта. Все інше — імпортне.

Лідери Союзу реально по­грожували Заходу. Вони не зберігали гроші в Швейцарії. Не їздили лікуватися до США й не навчали своїх дітей в англійських школах. Сучасні російські мільйонери й мільярдери не дозволять Путіну й Медведєву почати реальну, гарячу війну із Заходом. Бо там зберігаються всі їхні багатства. Це не Грузія і не Україна, де нічого цінного для них немає.

Зараз усі російські "ватники" киплять злістю й обіцяють Заходу ядерну війну. Але рішення ухвалюють інші люди. США, Франція й Велика Британія для сучасного російського генерала, чиновника й олігарха рідніші за весь колишній СРСР.

Путін робить усе можливе, щоб його з трону скинули власні бояри. Найбільш реалістичним варіантом зміни влади залишається палацовий переворот за прикладом Зімбабве. Тамтешній президент Роберт Муґабе десятиліттями влаштовував еліту. Бо дбав про її інтереси. Але щойно вирішив забрати привілеї, його знесли з трону.

Те саме може статися й у Росії. Путін майже 20 років давав не лише спокійно багатіти наближеним, а й витрачати гроші. А минулого тижня радник Путіна з економіки Андрій Бєлоусов запропонував розкуркулити металургів і хіміків. Відібрати в них півтрильйона рублів. Не через податки, не за законом, а просто так — як Крим.

Коли президент розкуркулює народ, підвищуючи пенсійний вік — це одне. Народ стерпить. Але от коли гроші відбирають у могутніх олігархів — зовсім інше. Це посягання на права й привілеї еліти. Саме на цьому погорів Муґабе. Опинившись під західними санкціями, Путін почне грабувати своїх наближених. Бо гроші треба десь брати. Три мільйони поліцейських, ФСБшників, прокурорських та інших силовиків самі себе не прогодують. Грабіж своїх неминуче призведе до бунту.

Буде цікаво спостерігати за подіями в РФ після Нового року. Тоді повинні запрацювати американські санкції. Чекаємо, коли вдарять із усією силою.

Зараз ви читаєте новину «Путін робить усе, щоб його з трону скинули власні бояри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути