вівторок, 19 червня 2018 00:25

Путін вирішив не міняти "куратора Донбасу"

Президент Росії Володимир Путін знову призначив Владислава Суркова своїм помічником та уповноваженим РФ по Донбасу. Указ опублікували на сайті Кремля 13 червня.

На цій посаді Сурков із 2013 року. Відповідає за український напрямок і співпрацю із самопроголошеними Абхазією та Південною Осетією. Веде переговори зі спеціальним представником Держдепартаменту Сполучених Штатів Америки з питань України Куртом Волкером.

Суркова можуть звільнити, писали російські ЗМІ у травні.

— Ходили чутки, що Сурков мав протиріччя з іншими відомствами, які впливають на сепаратистські республіки. Це російські військові й Федеральна служба безпеки, — каже політолог Володимир Фесенко, 59 років. — Говорили, Путін покладає на нього вину, що стратегія на українському напрямку зайшла в глухий кут. Можливо, кращої кандидатури не знайшли.

"Путін своїм рішенням лишити Суркова показує згоду з його курсом щодо Донбасу, — пише журналіст 51-річний Віталій Портников для сайту "Еспресо".

— Були чиновники, які вважали, що Росії слід звести до мінімуму свою присутність. Заради згоди із Заходом і більш витонченого — за допомогою "заштовхування" окупованих територій — впливу на Київ. Інші вважали: потрібна нова війна, щоб розширити території або посилити тиск на Захід і Україну. А підхід Суркова — це зробити з окупованих територій повноцінні квазідержави (утворення, що мають деякі ознаки держави. Частково визнані у світі. — ГПУ), провести нові "вибори" їхнього керівництва і відмовитись від будь-яких можливостей повернення в Україну.

Тому українцям слід вчитися жити в умовах затяжного конфлікту. Він відніматиме сили та енергію держави впродовж багатьох років. Саме це залишиться головним викликом для успіху і самого існування України. Збереження на посаді Суркова — доказ того, що війна триває.

Він — творець вертикалі влади "народних республік" і покровитель місцевих бандитів. Ідеться не тільки про політику, а й про фінансовий інтерес".

Контрабанда, зброя, гуманітарна допомога — це все контролює куратор ОРДЛО Владислав Сурков, говорить політолог Сергій Постоловський.

Зараз ви читаєте новину «Путін вирішив не міняти "куратора Донбасу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути