четвер, 10 вересня 2009 20:19

Путін приїде до Харкова

Володимир Путін на початку жовтня завітає до Харкова — щоб зустрітися з Юлією Тимошенко. Керівники урядів України й Росії говоритимуть про транзит російського газу в Європу, співробітництво в модернізації газотранспортної системи України, торговельно-економічні відносини тощо. 51-річний Михайло Пашков із Центру Разумкова майбутню зустріч оцінює позитивно.

Про що свідчитиме приїзд Путіна?

— Про розуміння того, що проблемні питання краще вирішувати за столом переговорів, а не обмінюватися зверненнями.

На рівні президентів двох країн міждержавна комісія давно не збиралася. А от економічний комітет, який очолюють прем"єри, працює достатньо активно. В енергетиці, літакобудуванні та деяких інших сферах досягнуті позитивні зрушення. Після недавньої "війни звернень" ситуація в наших відносинах складна, але повної паузи нема. Сторони намагаються знайти спільну мову і зробити крок назустріч одна одній.

Чи є це виявом розбіжностей між Путіним і президентом Росії Дмитром Медведєвим щодо того, як вибудовувати відносини з Україною?

— Певна внутрішня конкуренція, справді, є. Останнім часом це виявилося в газових питаннях. Це коли Путін заявив, що Росія не штрафуватиме Україну за недобір газу, а Медведєв дав указівку "Газпрому" діяти згідно з підписаними контрактами з "Нафтогазом".

Як ця зустріч проектується на президентські вибори в Україні? Чи є це сигналом того, що Кремль ставитиме на Тимошенко?

— Не думаю, що Москва впливатиме на українські вибори так явно, як 2004 року, коли Путін активно засвідчував свою підтримку Януковичу. Принаймні прямих заяв і висловлювань симпатій годі очікувати. Кремль працюватиме з тим президентом, якого обере український народ.

Чи може Путіна супроводжувати в цій поїздці новий посол Росії в Україні Михайло Зурабов?

— Це залежатиме від того, хто справжній господар у Кремлі. Медведєв відтермінував приїзд Зурабова в Україну. Зміна цього рішення означатиме публічне визнання ним свого другорядного становища у зв"язці з Путіним.

Зараз ви читаєте новину «Путін приїде до Харкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути