середа, 30 грудня 2020 00:33

Путін не за кінчив своєї гри

— Немає умов для проведення "нормандського саміту", — говорить прессекретар російського президента 53-річний Дмитро Пєсков після телефонної розмови лідерів Росії та Франції 23 грудня.

Володимир Путін демонстративно обговорює "нормандський формат" із західними лідерами. 7 грудня спілкувався з німецькою канцлеркою Анґелою Меркель. Тепер з Емманюелем Макроном. Але серед його співрозмовників немає президента України Володимира Зеленського. Путін показує українському колезі, що не збирається з ним бачитися, доки Київ не погодиться із кремлівським "порядком денним" для Донбасу. Це — прямі перемовини з маріонетковою владою так званих народних республік. Росія хоче з учасників конфлікту перейти в "посередники".

Єдина проблема для проведення саміту — небажання Путіна бути серед його учасників. Але бажання може виникнути, якщо він захоче використати зустріч як можливість вирішення проблем, що не мають стосунку до Донбасу.

Торік під час саміту в Парижі Путін і Зеленський обговорювали енергетичне питання. Після програшу Газпрому в Міжнародному арбітражі воно стало для російського президента нагальним. Своя гра в Путіна була і з Макроном. Зустріч президентів Росії та Франції в замку Безансон у серпні 2019 року створила враження, що французький президент зацікавлений у ролі посередника у відносинах між РФ і Заходом. Путіну було важливо підживлювати цю ілюзію. "Нормандський саміт" створював для цього можливості.

"Додаткові теми" турбують Путіна й нині. Енергетична дуель між Газпромом і Нафтогазом продовжується. Путін не закінчив своєї гри з Макроном. Москва направила до Центрально-Африканської Республіки — зони зацікавленості Парижа — додаткові військові сили. Із Меркель він може хотіти побачитися після того, як у Німеччині довели ймовірність отруєння російськими спецслужбами опозиціонера Олексія Навального.

Так що "нормандський саміт" може відбутися і без капітуляції з боку Києва. Просто в долі окупованої частини Донбасу він нічого не змінить на краще.

Зараз ви читаєте новину «Путін не за кінчив своєї гри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути