четвер, 22 січня 2009 15:23

"Путін і Тимошенко щось недоговорюють"

Голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 36 років, каже, що вартість газу для населення має зрости.

Чи виграла Україна в газовому конфлікті з Росією?

— Україна виграла в очах Європи інформаційно. Та зрозуміла, що всі проблеми створила Росія.

В економічному сенсі головний позитив у тому, що протягом десяти років зберігатиметься зрозумілий підхід до формування ціни на газ та його транзит. Щоправда, залишається питання: що таке середньоєвропейська ціна газу? Вона для різних країн коливається від 200 до 450 доларів. Середня буде при цьому 325, а не 450, на що погодилася Тимошенко. А ще слід врахувати, що Україна ближче до Росії, до того ж є потужним споживачем. Отож, як обраховується та середньоєвропейська ціна для нас, ніхто не знає. Тому тут можливі маніпуляції.

Добре те, що відтепер у відносинах "Газпрому" й "Нафтогазу" не буде посередника — "РосУкрЕнерго". Погано — що ціна газу на перший квартал буде 360 доларів і що на цілий рік зберігається ставка транзиту в 1,7 доларів за тисячу кубів на 100 кілометрів. До того ж ніде не йдеться про можливість реекспорту газу, якщо будуть його надлишки. Раніше "Газпром" дозволяв "Нафтогазу" перепродувати до п"яти мільярдів кубів.

Також прозвучало, що збільшать обсяг постачання компанією "Газпром збут Україна" із 7,5 до 13,5 мільярда кубів. Тож частка росіян у газовому ринку України зросте до 25–30 відсотків. Це вже серйозно. Бо "Газпром збут Україна" матиме справи з найпривабливішими українськими підприємствами. Відтак зможе опосередковано впливати на їхніх власників. А якщо ті виробництва почнуть падати, то з"явиться можливість завести в них російський капітал.

Юлія Тимошенко заявила, що середньорічна ціна на газ для українських споживачів становитиме 228,8 долара за тисячу кубометрів. Чому саме ця цифра, й чого її так довго рахували?

— Мабуть, у переговорному процесі не все до кінця було прораховано. Кожна сторона прагнула щось виторгувати на останньому етапі. Тому обидва прем"єри брали триденний тайм-аут. Гадаю, з ініціативи України. Бо досвід показує, що на схожі перемовини наша делегація завжди приїжджає непідготовленою, немає єдності думок, завжди діють якісь групи впливу. Немає людини, яка ставить крапку. Ні президент, ні прем"єр такими не є.

А можливо, тягнули навмисно: щоб спочатку налякати цифрою — 360 доларів, а потім оголосити значно нижчу і мати вигляд переможця. Не вірю, що після того, як керівник "Газпрому" Міллер у присутності російського президента Медведєва оголосив про ціну в 360 доларів на перший квартал, вона раптом стане такою, як каже наша прем"єрка. Певно, цифра 228,8 з"явилася з урахуванням того, що в наступні квартали вартість палива падатиме і в середньому за рік буде ось такою.

Утім, не можна впевнено це коментувати, не бачачи підписаного контракту. Бо часто заяви наших політиків спростовує реальність.

Раніше казали, що Україна забезпечена запасом газу на перший квартал. То чи може "Нафтогаз" не купувати його за 360 доларів до квітня?

— Склалося враження, що Путін і Тимошенко щось недоговорюють. Можливо, в уряді і в "Нафтогазі" справді прорахували, що в першому кварталі купуватимуть мало, а потім газ подешевшає.


Коли Україна торік купувала газ по 179,5 долара, то підприємствам продавали по 320. Якою тепер буде ціна для них?

— Якщо "Нафтогаз" купуватиме по 360, то для підприємств ціна може дійти до 500 доларів.

Чи зможуть витримати нову ціну на газ галузі, які його споживають?

— Найбільші труднощі виникнуть у хімічної промисловості. Для неї максимальна вартість газу — 250 доларів. Важко буде металургії. Керівництво маріупольського заводу імені Ілліча вже заявило про призупинення виробництва. Трубна галузь працює на грані рентабельності. Підприємства не можуть вийти на міжнародний ринок із такою дорогою продукцією.

Частка росіян у газовому ринку України збільшиться до 25–30 відсотків. Це вже серйозно

Але ж куди власники цих підприємств дивилися раніше? Викачували надприбутки. Хто був далекогляднішим — модернізував виробництво, а хто ні — буде банкрутом. Це боляче для економіки і для людей, що опиняться на вулиці. Але дякувати треба не тільки уряду, а й олігархам.

Чи дорожчатиме газ для населення?

— Звісно, збільшувати ціну треба. Арифметика проста. Якщо не підніметься вартість газу для населення, то хтось має це дотувати — або "Нафтогаз", або уряд із бюджетних коштів.

Навіщо Москва розпочинала цей конфлікт?

— Щоб показати, хто в домі господар, окреслити територію свого впливу. Кремль вирішив продемонструвати: від російського газу ні Україна, ні Європа нікуди не дінуться.

До того ж через фінансову кризу і здешевлення енергоносіїв у Росії виникли проблеми з виконанням соціальних програм. А російська ж влада фактично уклала зі своїм народом негласну угоду: обмеження громадянських свобод в обмін на відносну економічну, соціальну й політичну стабільність. А тепер стабільності не буде. Отож Кремль використовує випробуваний у тоталітарних країнах спосіб — проведення маленької переможної війни, щоб таким чином збільшити підтримку населенням влади. От і влаштували економічну атаку з метою переключити увагу росіян на зовнішнього ворога. То були грузини погані, тепер — українці.

До того ж "Газпрому" потрібно компенсувати втрати від падіння ціни газу для європейських споживачів. А на Україні можна заробити, бо з нею не було логічних розрахунків ціни палива.

Зараз ви читаєте новину «"Путін і Тимошенко щось недоговорюють"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути