Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2012 06:30

"Проти виступив тільки Колесніченко"

Автор: фото з сайта www.nas.gov.ua
  Микола Жулинський: ”Жодна країна не дозволила собі ухвалити закон про статус регіональної мови”
Микола Жулинський: ”Жодна країна не дозволила собі ухвалити закон про статус регіональної мови”

Робоча група з 40 осіб готує зміни до "Закону про засади державної мовної політики". Вони передбачають, що статус регіональної мови може надавати винятково Верховна Рада на прохання місцевої влади. Для цього в області чи районі мають жити щонайменше 30% представників відповідної мовної групи. Зміни передбачають дотримання мінімальної квоти 75% для української — в кіно, на телебаченні та радіо.

— Улітку на зустрічі в Криму з інтелігенцією президент погодився, що закон Ківалова — Колесніченка недосконалий і потребує змін, — розповідає член робочої групи, директор Інституту літератури Микола Жулинський, 72 роки. — Тоді Віктор Янукович сказав: "Підготуйте зміни до закону. Обіцяю, що Партія регіонів ухвалить їх іще в теперішньому парламенті".

Яка процедура прийняття змін?

— Зараз наш законопроект перебуває в Міністерстві юстиції, де його мають завізувати. Тоді президент повинен подати законопроект на розгляд і ухвалення Верховною Радою. Можливо, Янукович спочатку надішле його на затвердження уряду. Якщо парламент ухвалить цю редакцію, ми можемо не турбуватися за майбутнє української мови як державної.

Кажуть, пропоновані зміни звужують права мов національних меншин.

— Тут непорозуміння. Йдеться про мовні меншини, а не національні. Європейська практика встановлює для них поріг у 20-30 відсотків населення. Жодна країна не дозволила собі ухвалити закон про статус регіональної мови, якщо відповідних мовців на певній її території менше 20 відсотків. Це убезпечить від вакханалії, яку бачили останній місяць з ухваленням регіональних мов у багатьох областях, містах і селах.

Усі члени робочої групи підтримали остаточний варіант змін до документа?

— Проти виступив лише автор попередньої редакції "Закону про засади державної мовної політики" Вадим Колесніченко, який привів із собою кількох однодумців. Наполягав, що його підтримують в Академії наук. Але я маю на руках листа її президента Бориса Патона, в якому він підтверджує протилежне.

Колесніченко звинуватив групу у "неподобстві, яке спровокує громадянську війну". Як до цього ставитеся?

— У своїй затятій злобі до всього українського він утрачає будь-який самоконтроль. Яка громадянська війна? Усе точнісінько навпаки.

Ваш законопроект ухвалять?

— Дуже розраховую, що обіцянки президента — не порожній звук у цій державі.

Зараз ви читаєте новину «"Проти виступив тільки Колесніченко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути