Ексклюзиви
вівторок, 18 серпня 2009 16:58

Протистояння Росія–Україна закінчилося "нічиєю"

Минулого тижня президенти Росії й України Дмитро Медведєв і Віктор Ющенко обмінялися заявами. Медведєв звинуватив керівництво України в антиросійському курсі, прагненні до розриву економічних зв"язків, утисках російської мови та намаганні вступити до НАТО. У відповіді Ющенко підтвердив, що Україна залишається прихильником співпраці на основі поваги і рівноправ"я. Росії ж закинув втручання у внутрішню політику України.

Від "обміну ударами" Україні особливих плюсів нема і не може бути, впевнений науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва 35-річний Олександр Сушко. Адже загострення жодним чином не додає позитиву репутації та вазі України.

— Бо знову піднімаються голоси тих, хто звертає увагу на проблемність міжнародного становища України і невпорядкованість її відносин із Росією, — пояснює. — Хоча в Європі й США розуміють, що ініціатива цього загострення йде не з Києва, бо не було жодного інформаційного приводу, що спровокували б Кремль.

Комуністи і "регіонали" стали на бік Росії

Керівники європейських країн не втручатимуться у наші стосунки, вважає Сушко. Щонайбільше — заявлятимуть про підтримку суверенітету і незалежності України. Адже в Європи чимало своїх проблем, спричинених економічною кризою. Та й у Росії є чимало важелів впливу на європейську спільноту.

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень 43-річний Володимир Бондаренко вважає, що підсумок серпневого загострення міждержавних стосунків можна охарактеризувати як "бойова нічия".

— Наш президент дав гідну відповідь. У контексті інших заяв і коментарів українських політиків вона має найпереконливіший вигляд, хоча могла б бути зваженішою, — каже політолог. — Україна могла б більше виграти, якби всі політичні сили виступили єдиним фронтом. Але комуністи і "регіонали" по суті стали на бік Росії.

США засудить імперські заяви Медведєва, вважає Бондаренко. Європейські політики теж зацікавлені остудити запал Москви. Адже Європі вигідний мир на своєму кордоні.

Зараз ви читаєте новину «Протистояння Росія–Україна закінчилося "нічиєю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути