Ексклюзиви
четвер, 09 червня 2022 00:40

Проти Росії запровадили шостий пакет санкцій

Автор: GETTYIMAGES
  До кінця 2022 року Росія буде змушена зупинити роботу більшості своїх нафтових свердловин. Нафту не купуватимуть, навіть якщо продаватиме дешевше за ринкові ціни
До кінця 2022 року Росія буде змушена зупинити роботу більшості своїх нафтових свердловин. Нафту не купуватимуть, навіть якщо продаватиме дешевше за ринкові ціни

Європейці відмовляються від нафти і блокують інвестиції

"Угода про заборону експорту російської нафти в ЄС зупиняє понад дві третини імпорту нафти з Росії. Скорочує величезне джерело фінансування її військової машини. Максимальний тиск на Москву з метою припинення війни, — пише голова Європейської ради 46-річний Шарль Мішель у твіттері. — Санкції вплинуть на 75 відсотків імпорту російської нафти. А до кінця року 90 процентів російської нафти, яку імпортують у Європу, потрапить під заборону".

31 травня лідери країн Євросоюзу погодили шостий пакет санкцій проти Росії. Передбачає часткове ембарго на імпорт російської нафти та відключення Сбербанку Росії від системи міжнародних платежів "Свіфт".

Під санкції потрапляє нафта, яку постачають морем. ЄС поки що вирішив залишити імпорт нафтопроводом "Дружба". Від нього залежить Угорщина. Саме вона була проти запровадження повного ембарго щодо Росії. Але це рішення є тимчасовим.

Лідери ЄС також домовилися заборонити роботу на своїй території ще трьох російських державних ЗМІ.

ЄС також працює над наданням Україні допомоги в розмірі 9 млрд євро на покриття її поточних потреб.

— У шостому пакеті санкцій Євросоюз запроваджує лише часткове ембарго на російську нафту. Деякі його країни мають велику залежність від неї й не можуть швидко знайти заміну, — каже економіст Андрій Новак, 49 років.

— Повне ембарго оголосили країни, які можуть замінити російську нафту. Для решти роблять виняток — перехідний період. Щоб вони мали час знайти інших постачальників і згодом повністю відмовитися від російських поставок без ризиків для власної енергетичної безпеки.

Таке ж можемо очікувати й щодо майбутнього ембарго для російського газу. Від нього залежить ще більше європейських країн. Головне — тенденція, коли Євросоюз за вимогами України й під певним тиском Сполучених Штатів Америки продовжує санкційну політику. Ухвалює нові пакети антиросійських санкцій. Рано чи пізно запровадять повне ембарго на всі російські енергоносії.

Як шостий пакет вплине на російську економіку?

— Як і п'ятий із забороною російського вугілля — це суттєвий удар. Продаж енергоносіїв — джерело половини доходів російської економіки. Другий за потужністю удар по ній — неочікуваний масовий вихід іноземних компаній із російського ринку. Понад тисячу вже вийшли. І це триває.

Як це відіб'ється на пересічних росіянах?

— Падає рівень життя. У Росії різко зросло безробіття. Іноземні компанії, згідно з трудовим законодавством РФ, коли розривають трудові угоди, два місяці дають зарплату працівникам. Надалі ж вони позбуваються доходів. На самих російських підприємствах через брак або відсутність імпортних комплектуючих, що є наслідком впливу санкцій, суттєво скорочується виробництво. Деякі закриваються. Що призводить до часткової зайнятості чи втрати роботи росіянами. Уже сьогодні вони відчувають дефіцит великої кількості товарів, зростання цін та високі темпи інфляції. Далі — більше.

Через ці санкції подорожчає нафта? За рахунок цього Росія зможе компенсувати втрати?

— Ні. Вже є домовленості, що Саудівська Аравія збільшить нафтовидобуток і перекриватиме на світовому ринку потреби, які забезпечувала Росія. Сама інформація про таку домовленість призвела до зниження цін зі 120 до 111 доларів за барель. РФ за будь-яких цін не зможе продавати попередні об'єми енергоносіїв. Під дією санкцій покупці відмовляються їх замовляти, навіть коли Москва демпінгує. Країни ЄС, Велика Британія, США, Канада, Австралія заборонили страхувати російські судна з нафтопродуктами. Через це Росія не зможе продавати нафту, газ, вугілля — покупці не хочуть потрапляти під європейські й американські обмеження.

Які матиме наслідки відключення Сбербанку від системи "Свіфт"?

— Серйозні. Унеможливить фінансові операції поза межами Росії. Найбільший банк РФ випаде зі світового фінансового ринку та працюватиме лише на внутрішньому. Не зможе брати кредити. Позбудеться інвестицій. І в результаті не функціонуватиме як раніше для потреб російської економіки.

Що може зробити ЄС із проросійською Угорщиною, яка постійно блокує санкції?

— Угорщина залежить від російської політики — надто міцні політичні зв'язки та фінансова залежність. Можливо, має місце шантаж. Але в кінцевому підсумку Будапешт не зможе блокувати санкційну політику ЄС. Певний час ставить політичні перепони, торгується, вимагає компенсацію. Але загальна європейська політика все одно призводить до посилення обмежень.

ЄС також працює над наданням Україні допомоги у розмірі 9 мільярдів євро на покриття її поточних потреб. На що підуть ці гроші?

— Сьогодні вони йдуть на прямі потреби війни, забезпечення Збройних сил України та покриття дефіциту державного бюджету, що отримує значно менші надходження, ніж у мирний час. Час­тина території України під тимчасовою окупацією. Причому саме ті землі, де велика концентрація промислових підприємств — схід і південь України. Деякий час були окуповані північ і північний схід. Наші війська вже вибили звідти ворога. Але економічні наслідки залишаються. У таких умовах Україна потребує значної щомісячної фінансової підтримки для покриття дефіциту державного бюджету. Загалом ми її отримуємо. Впевнений, вона будемо в необхідних об'ємах.

Шостий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії має виняток для окремих країн, що є небезпечним прецедентом. Важко народжувалося це нафтове ембарго. Знайшли рішення, яке створило окремий режим для країн, які качатимуть нафту по південній гілці нафтопроводу "Дружба". Угорщина отримуватиме нафту разом із Чехією та Словаччиною. Немає стовідсоткової єдності. Є гнучкість

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, "Укрінформ"

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Проти Росії запровадили шостий пакет санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути