Ексклюзиви
неділя, 17 червня 2007 16:25

Прогноз із підтекстом

Минулого тижня Світовий банк видав невтішний прогноз: через сім років кількість ВІЛ-інфікованих українців подвоїться — буде близько 820 тис. Припускають, що 2014-го гостро постане проблема сирітства дітей, батьки яких померли від СНІДу: 42 тис. стануть повними сиротами, у 105–169 тис. хвороба забере одного з батьків. Інший прогноз: 75% усіх ВІЛ-інфікованих будуть молоді люди від 20 до 34 років, половина з яких — жінки.

Згодна: СНІД — це страшна загроза нації. І коріння її, як не банально, соціальне. Співвітчизники мало поінформовані про цю хворобу, її наслідки і профілактичні заходи. Хоча говорити про небезпеку ВІЛ/СНІД останнім часом модно. Але адекватної державної політики боротьби з цією небезпекою досі немає. Щоправда, цього року із держбюджету дали 7 млн грн на інформаційну кампанію з профілактики СНІДу. Та масштабно проблемою опікуються в Україні лише міжнародні інституції — принаймні  складається таке враження. Більше за всіх б"ють на сполох саме вони. Ось як Світовий банк.

Може, щоправда, такі жахливі, хоча й правдоподібні його прогнози пов"язані зі зволіканням України використати кредит банку для боротьби з ВІЛ/СНІД. Зрозуміло, припущення цинічне, але? Кілька років тому СБ дав Україні 60 млн кредиту, але обумовив їх тим, що Україна має запровадити замісну терапію. Тобто програму надання ін"єкційним наркоманам легально й безплатно синтетичного наркотику метадону — аби вони не кололися й не заражувалися на СНІД через оті брудні голки.

Із держбюджету дали 7 мільйонів гривень

Опоненти цієї програми побоювалися безконтрольності поширення наркотичного засобу в суспільстві та спекуляцій на цьому самих медиків. Проте Міністерство охорони здоров"я під певним тиском зацікавлених структур видало наказ про поширення такої терапії в країні. До слова, в деяких  державах схожі рішення виносять на обговорення в суспільстві, навіть на референдум. Ми ж тихо задовольнили бажання певних міжнародних структур. Україну вмовляють реалізувати-таки цей обумовлений метадоновою програмою кредит на боротьбу зі СНІДом. І в цих умовляннях як аргумент звучить попередження Світового банку: епідемія може загрожувати кожному громадянинові України. І як підтекст — треба взяти гроші. А там, не виключено, будуть іще якісь умови.

Зараз ви читаєте новину «Прогноз із підтекстом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути