понеділок, 14 грудня 2009 18:21

Проблемні банки розрахувалися з півтора мільйонами вкладників

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.ua
  На зустріч із прем’єр-міністром Юлією Тимошенко у столичному палаці ”Жовтневий” постраждалі вкладники ”Укрпромбанку” принесли саморобні плакати
На зустріч із прем’єр-міністром Юлією Тимошенко у столичному палаці ”Жовтневий” постраждалі вкладники ”Укрпромбанку” принесли саморобні плакати

У столичному палаці "Жовтневий" постраждалі вкладники проблемного "Укрпромбанку зустрілися з Юлією Тимошенко. Влітку прем"єр-міністр спілкувалася з тисячами клієнтів "Родовід банку", які мало не втратили свої заощадження. Тоді глава уряду пообіцяла: держава візьме на себе всі зобов"язання недбайливих власників банку з виплати депозитів, але ця фінансова установа стане державною.

Прем"єр-міністр дотримала слова: за декілька місяців уже націоналізований банк розрахувався з усіма вкладниками, перетворившись на надійну установу з державними гарантіями. Одночасно, завдяки зусиллям Юлії Тимошенко, були врятовані депозити вкладників ще двох націоналізованих фінансових установ — банків "Київ" і "Укргазбанк". На тій зустрічі Юлія Володимирівна пообіцяла, що наступним — четвертим — банком, про вкладників якого потурбується уряд, стане ще один банкрот із числа великих — "Укрпромбанк".

Прем"єр знову продемонструвала, що слів на вітер не кидає — вже декілька тижнів зневірені вкладники "Укрпромбанку" почали отримувати свої заощадження в "Родовід банку".

На зустрічі в "Жовтневому" Юлія Тимошенко пояснила механізм повернення депозитів: усі вклади клієнтів "Укрпромбанку" переводять у "Родовід банк". Для цього варто лише написати заяву в будь-якому відділенні "Родоводу" або реєструватися на сайті.

Ставши клієнтом "Родоводу", вкладник для себе вирішує: хоче повернути свій депозит чи залишити під відсотки. В останньому варіанті він отримуватиме приблизно ті ж відсотки за вкладами, які йому були обіцяли в "Укрпромбанку", але не виплачували вже майже рік. Люди, що мають депозити до 150 тис. грн, можуть отримувати гроші практично відразу, каже прем"єр. А ось у кого сума більша, повинні записатися в спеціальну чергу, де їм призначать день видачі. Усього 324 тис. вкладників можуть, нарешті, забрати свої гроші.

Відомо багато людей, які брали участь в аферах

За словами прем"єр-міністра, загалом у результаті краху низки українських банків постраждали близько 3 млн українців.

— Півтора мільйона людей вже ми врятували, — каже Юлія Володимирівна.

Не дивно, що на цю зустріч із Тимошенко прийшли декілька тисяч людей. Вони тримали написані від руки плакати з підтримкою її дій: "Мафія, руки геть від Тимошенко", "З Юлею ми прорвемося!", "Довіряємо Тимошенко".

За словами прем"єра, наступним із великих проблемних банків, захистом вкладників якого займеться уряд, стане банк "Надра", найбільший з усіх боржників перед клієнтами. Депозити з нього також переведуть у "Родовід".

Перші вклади, заморожені в "Надрах", планують почати повертати людям ще до нового року. А поки що тривають переговори з власниками цього банку.

Прем"єр-міністр розповіла, що причиною банкрутства банків і виникненням проблем у вкладників стала не фінансово-економічна криза, а то, що нею скористалися для збагачення.

Як приклад, навела "Родовід", де колишні власники при вартості банку в 500 млн, узяли в НБУ кошти на рефінансування в три-чотири рази більші. Без жодної застави всі ці гроші перевели у валюту і вивели за кордон. Але найбільше "відзначився" банк "Надра". Він, за словами прем"єра, витягнув у держави 7 млрд грн, які потім зникли в шахрайських схемах у невідомому напрямку. А всього аферисти-банкіри обікрали державу на $17,5 млрд. Тому й не дивно, що стрімко впав курс національної валюти відносно до американського долара — майже на 60%.

За словами Тимошенко, відомі призвіща людей, які брали участь в аферах. Наприклад, 25 млн грн видано без будь-яких гарантій і застави народному депутатові від Партії регіонів Ігореві Шкирі. Але сьогодні саме ця політсила керує Генпрокуратурою, покриваючи учасників цих операцій.

Аферисти-банкіри обікрали державу на $17,5 млрд

Тимошенко заявила, що після президентських виборів не лише продовжить роботу з відновлення депозитів ошуканих вкладників, а й прискорить процес повернення їм грошей. Ця справа торкнеться і вкладників дрібних банків і кредитних спілок.

Ще як один зі своїх обов"язків прем"єр бачить остаточне повернення знецінених вкладів радянського Ощадбанку. Два роки тому уряд почав віддавати по 1 тис. грн усім, чиї заощадження канули в Лету після розвалу СРСР, – і 6,5 млн людей отримали свої перші гроші.

Тимошенко зустрічалася з головою Всеукраїнської спілки ошуканих вкладників Ощадбанку СРСР Богданом Рафалюком. Вони обговорювали механізм повернення радянських вкладів і підписали відповідну угоду про співпрацю в цьому напрямі.

Громадська організація, очолювана Рафалюком, опублікувала текст відкритого звернення про те, що люди, які до неї належать, бачать у Юлії Тимошенко того майбутнього лідера держави, який насправді здатний і щиро бажає допомогти громадянам повернути зниклі заощадження. На думку членів цієї організації, Тимошенко вже довела, що їй можна вірити, і що вслід за виплатою так званої Юлиної тисячі відбудуться й інші виплати — до повного відновлення справедливості. Треба лише підтримати Юлію Володимирівну на виборах, до чого й закликала співгромадян Всеукраїнська спілка ошуканих вкладників.

Зараз ви читаєте новину «Проблемні банки розрахувалися з півтора мільйонами вкладників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути