четвер, 27 серпня 2009 19:18

Про реальні ціни на газ людям скажуть після виборів

  Ельдар Газізулін: ”Через вибори уряд не наважується серйозно говорити з населенням, що нинішні тарифи — неадекватні”
Ельдар Газізулін: ”Через вибори уряд не наважується серйозно говорити з населенням, що нинішні тарифи — неадекватні”

Із 1 вересня вартість газу для населення має зрости на 20%. Але тарифи слід підвищувати принаймні вдвічі, вважає старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Газізулін, 28 років.

Чому напередодні президентських виборів уряд йде на підвищення тарифів?

— Якщо подорожчання відбудеться, то це — результат домовленостей між Кабміном і Міжнародним валютним фондом. Одна з вимог надання кредиту МВФ — збільшити тарифи на газ для населення, щоб знизити навантаження на бюджет. Річ у тім, що уряд змушений постійно дотувати "Нафтогаз". Ця компанія майже банкрут. Підвищення тарифів — один із способів допомоги їй.

Вимога МВФ обґрунтована: ціни на газ у доларах цього року зросли, а гривня ослабла. Тарифи мали зрости хоча б на рівень девальвації гривні. Також не відбулося корекції на зростання вартості газу.

Нині тарифи треба підвищувати не на 20 відсотків, а принаймні удвічі. Якщо уряд щоквартально переглядатиме їх, то подорожчання газу для населення відбуватиметься протягом року-півтора.

У столиці цілі райони відключають від гарячої води. Як розв"язати проблему боргів комунальних підприємств перед "Нафтогазом"?

— В інших галузях це вирішується просто — через суди, конфіскацію майна тощо. В комунальній сфері таке впровадити складно. Подекуди проблема виникає через низький рівень платежів населення. Тому слід збільшити санкції за неплатежі. В інших випадках є результатом корупції, зловживань, непрофесійного управління. Це треба припинити. Наприклад, посилити відповідальність керівників комунальних підприємств, які часто затримують перерахування коштів "Нафтогазу".

Чому досі дотують теплокомуненерго?

— Це нормальна практика держави. Є споживачі, які не можуть платити, є пільгові категорії — їх у нас чимало. Інше питання, що систему треба реформувати. Бо часто дотації та пільги отримують заможні люди, а бідні змушені платити 100-відсотково.

Подекуди газифікація сіл була зайвою

Практика дотацій залишилася нам у спадок від радянських часів. Тоді робили масштабні державні капіталовкладення в теплогенеруючі підприємства. Нині ж значна їхня частина в приватних руках. Власники не вкладають коштів у модернізацію, перебудову роботи. Влада має змушувати їх виконувати підписані інвестиційні чи приватизаційні угоди.

Прем"єр Юлія Тимошенко заявила, що за три-п"ять років доб"ється енергетичної незалежності від Росії. Як це можна зробити?

— За рахунок розвитку атомної енергетики, збільшення видобування вугілля і власного газу, впровадження енергоефективних технологій. Усі ці способи є досить дорогими,  для їх реалізації потрібно, як мінімум, чотири-п"ять років.

Найкращий спосіб зменшити енергозалежність — підвищити енергоефективність економіки. Для цього необхідно спрямувати великі інвестиції у заміну промислових технологій. На це знадобиться до п"яти років. Також потрібні кошти і на житлово-комунальний сектор — для утеплення будинків, заміни труб, теплоізоляції. Цей процес тривалий — до 10 років.

Тобто з огляду на реалістичність, заява прем"єра більше схожа на самопіар.

Як же Україна може зіскочити з "газової голки"?

— Цей процес розпочався з переходом на закупівлю російського газу за реальними цінами. Сама вартість газу — стимул для перебудови економіки. І не потрібно збільшувати бездумно "дозу".

Ціну на газ все одно треба підвищувати. Потрібні інформаційні кампанії для населення: як заощаджувати енергію вдома, що краще міняти — вікна чи щось інше. Урядовці й чиновники не розповідають такого людям по телевізору.

Через вибори уряд не наважується серйозно говорити з населенням, що нинішні тарифи — неадекватні. Після виборів цей процес почнеться.

А якщо розвивати альтернативні джерела енергії?

— У селах і селищах можна використовувати місцеві види палива. Вони підходять для невеликих енергостанцій. Але це потенціал районного значення, а не національного.

У певних регіонах можна використовувати солому, біомасу, енергію вітру чи сонця. Але у масштабах України альтернативні джерела енергії становлять менше відсотка. Щоб нетрадиційні види енергії становили 10–20 відсотків, як у країнах Євросоюзу, треба 10–15 років і великі інвестиції. Нині вигідніше використовувати російський газ — він не є надто дорогим для нас.

Чи сприяла газовій залежності тотальна газифікація населених пунктів України?

— Справді, в 1970–1980 роках активно газифікували східні й південні регіони. В роки незалежності цей процес тривав у сільській місцевості, бо блакитне паливо було дешевшим за вугілля.

Подекуди газифікація сіл була зайвою. Тепер очевидно, що при нинішніх тарифах і поганій теплоізоляції сільських будинків використання газу для опалення стає дорогим задоволенням. У багатьох селах від нього відмовляються і переходять на інші види палива.

Зараз ви читаєте новину «Про реальні ціни на газ людям скажуть після виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути