четвер, 16 квітня 2020 06:10

Прийшли не по Чорновол, а по Майдан

— Я підпалювала офіс Партії регіонів, але свідчення не даватиму, щоб їх не використали проти активістів і лідерів Майдану у випадку, якщо скасують закон про амністію, — каже колишня народна депутатка 40-річна Тетяна Чорновол 14 квітня після відвідування Державного бюро розслідувань ­­­­­ у Києві.

Минулого тижня працівники ДБР обшукали її будинок. Повідомили про підозру в умисному вбивстві. У лютому 2014-го Чорновол керувала підпалом офісу "регіоналів", унаслідок чого загинула людина, стверджують у ДБР. Також їй інкримінують перешкоджання діяльності Партії регіонів, організацію масових заворушень, що призвело до загибелі людей, позбавлення волі або викрадення, умисне тілесне ушкодження, побої та мордування з обтяжувальними обставинами.

— Розстріли на Майдані почалися після підпалу офісу Партії регіонів за хронологією подій ДБР. Мовляв, протестувальники у всьому винні, бо перші почали. Це неправда. Спроба перекласти відповідальність за злочини режиму Януковича на майданівців — це основний мотив відкриття справи проти Чорновол, — пише психологиня 46-річна Лариса Волошина у фейс­буку.

— За механізмом це нагадує справу "26 лютого". Коли окупанти в Криму спочатку засудили одного з лідерів Меджлісу Ахтема Чийгоза за "організацію масових заворушень, що призвели до людських жертв". І спираючись на рішення свого ж судилища, визнали весь представницький орган кримських татар "екстремістською організацією". Тетяна Чорновол не тільки активістка Майдану, але й представниця постмайданної влади. Тому це спроби визнання незаконного характеру всієї­­ влади в Україні з 2014-го по 2019 рік. Що ставить під сумнів всі її рішення. Пам'ятаєте, як президент Володимир Зеленський пропонував поширити люстрацію посіпак Януковича і на пост­­майданну владу? Спочатку необхідно було б визнати її злочинною, говорили критики таких його ініціатив. Тепер ДБР відкриває цей шлях.

Розраховують за допомогою судового рішення скасувати так званий закон про амністію майданівців. Якщо в ньому буде сказано, що події 18 лютого не мирні зібрання, а масові заворушення — це буде зміною правового визначення подій на Майдані. Як наслідок, скасує амністію без зміни законодавства.

Ніхто не збирається доводити "умисне вбивство". Це неможливо. Така тяжка стаття була потрібна, щоб спрямувати справу до суду. І зафіксувати "масові заворушення". Вони прийшли не по Чорновол, а по Майдан. По кожного з нас.

Зараз ви читаєте новину «Прийшли не по Чорновол, а по Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути