четвер, 30 жовтня 2008 18:50

"При виявленні захворювання на рак не слід впадати у відчай"

  Василь Чехун: ”У їжі мають переважати продукти рослинного походження із великою кількістю вітамінів і клітковини: морква, помідори, капуста”
Василь Чехун: ”У їжі мають переважати продукти рослинного походження із великою кількістю вітамінів і клітковини: морква, помідори, капуста”

Директор Інституту експериментальної патології, онкології, радіобіології Василь Чехун, 52 роки, не радить у разі онкологічного захворювання звертатися до знахарів.

Із чим пов"язане значне нинішнє зростання рівня онкозахворюваності?

— Справді, у світі захворюваність злоякісними новоутвореннями щороку зростає в середньому на півтора відсотка. Впливає неправильний спосіб життя. Подивіться, як ми харчуємося: консерванти, різноманітні харчові добавки, які не пройшли належного тестування, барвники... А як широко сьогодні рекламують паління? Плюс відсутність фізичного навантаження, психоемоційні розлади. Усе це суттєво впливає на виникнення пухлинної хвороби. 70 відсотків онкопатологій з"являються саме через неправильний спосіб життя.

А інші тридцять відсотків?

— Спадковість. В організмі щогодини відбувається колосальна кількість мутацій. Існує ціла система контролю, щоб їх знищувати. Але інколи відбуваються "поломки" в окремих генах і сигнальних системах, які дозволяють вислизнути трансформованій клітині. Знову ж таки, часто через неправильне харчування, екологічні негаразди тощо.

Які різновиди раку найпоширеніші?

— У жінок на першому місці рак молочної залози, а в чоловіків — рак легенів, потім шкіри, кишково-шлунковий тракт та інші локалізації.

Щоправда, можна помітити інші закономірності. У тих народів, які жують табак, частіше зустрічають рак губи й язика. Хто традиційно любить пити кип"яток — рак стравоходу. Рак печінки частіше буває в народів із переважним харчуванням рибою. Тому що завдяки людській діяльності вона вже також забруднена пестицидами, гербіцидами, солями важких металів тощо.

Сьогодні поширені нетрадиційні способи лікування раку. Як ставитесь до цього?

— До методів, які не вписуються в наукову основу, ставлення категорично негативне. Часто після лікування в знахарів люди приходять до лікарні — зазвичай із запущеним злоякісним процесом на четвертій стадії. Якби вони звернулися одразу до фахівців, то справи були б набагато кращі.

А щодо фітотерапії?

— 99 відсотків дарів природи можна використовувати як лікарський засіб. Але необхідно проводити дослідження. Зараз це епізодичні методи лікування. Хоча існує багато протипухлинних препаратів, отриманих якраз із рослин. Сьогодні активно застосовують протипухлинні антибіотики із барвінку. Це препарати, які мають чисто рослинне походження.

Рак печінки частіше буває в народів, які переважно харчуються рибою

Чи можна вилікувати рак повністю?

— При вчасно поставленому діагнозі та проведенні ефективного курсу терапії хворобу долає близько 50 відсотків хворих. Але в нас чомусь мало про це говорять. От про те, що якийсь знахар нібито вилікував одну-дві людини, трублять усі. Хоча це могла бути випадковість або не онкопатологія. Порівняйте: традиційна медицина виліковує половину хворих, а випадків з успішним результатом у знахарів одиниці.

Зараз ми прагнемо подолати цей 50-відсотковий бар"єр. Досягти як мінімум 70, а можливо й 90 відсотків успіху ефективного лікування.

Яким чином?

— Сьогодні великі надії покладаємо на новітні технології, над якими і працюють наші співробітники. От тільки із фінансуванням великі перешкоди. Наприклад, зараз гальмується впровадження вже розробленої нашим інститутом протипухлинної вакцини. А вона підвищує ефективність лікування, це довела клінічна апробація. Але на багатоцентрові клінічні дослідження та її широке впровадження коштів немає. Існує державна програма по онкології, але вона передбачає закупку імпортних препаратів і обладнання.

Наскільки психоемоційний стан хворого може сприяти подоланню хвороби?

— Людям, які дізнаються про свій діагноз, не треба впадати у відчай. Слід сконцентруватися й допомогти організму і лікареві подолати хворобу. Такі хворі перемагають скоріше та частіше, ніж ті, хто втрачає над собою контроль.

Де простіше вилікувати рак — у нас чи за кордоном?

— Схеми лікування всюди однакові, вони не є державною таємницею. Інша справа, що фінансові можливості в людей різні. Адже лікування онкологічних захворювань є дорогим.

Не хочу називати багато випадків, коли їздили лікуватися за кордон відомі в Україні особи. І якими були наслідки... Якщо процес запущений, то чи за кордоном лікуватися, чи тут — результат буде один. В Україні є достатньо центрів, фахівців. Вони можуть надати не менш кваліфіковану допомогу, ніж за кордоном.

Як часто треба відвідувати лікаря, щоб не пропустити розвиток хвороби?

— Щоб унеможливити виникнення або поглиблення патологічного процесу, який вже виник — хоча б раз на рік. А якщо є підозра або ознаки того, що може виникнути якась патологія, то раз на два місяці або частіше.

Останнім часом змінилася структура захворюваності. Раніше серед хворих було 10 відсотків із хронічними процесами, а решта із гострими. Сьогодні навпаки. У зв"язку з екологічними факторами знижується захисна система організму. А хронічні захворювання є попередниками пухлинної хвороби. Тому якщо в людини такі існують, треба частіше звертатися до лікаря. Щоб він не пропустив переродження хронічного процесу в злоякісний.

Існують якісь профілактичні заходи для запобігання появі раку?

— Більшість хворих звертаються на пізніх стадіях хвороби — на третій чи четвертій. Від цього ускладнюється як лікування, так і прогноз. У минулі часи в нас була чудова система диспансеризації. Раз на рік проводили обов"язковий медогляд і активно виявляли перші ознаки захворювань. Тепер такого немає. Хоча на тому ж Заході її взяли на озброєння.

А профілактичні заходи надзвичайно прості. В їжі мають переважати продукти рослинного походження із великою кількістю вітамінів і клітковини: морква, помідори, капуста. Водночас бажано зменшувати рівень червоного м"яса і тваринних жирів. Не треба використовувати двічі пересмажені жири, бо вони стають канцерогенами. Слід пам"ятати, що надлишкова засмага впливає на виникнення пухлин. Варто займатися фізкультурою, частіше прогулюватися на свіжому повітрі. Усе це разом може в значній мірі запобігти виникненню патологічного процесу.

Зараз ви читаєте новину «"При виявленні захворювання на рак не слід впадати у відчай"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути