пʼятниця, 31 травня 2019 06:20

Президент Литви не відвідає Росії, доки та не поверне Крим

Автор: REUTERS
  Новообраний президент Литви Ґітанас Науседа під час виборчої кампанії обіцяв пенсійну реформу, зміцнення середнього класу, боротьбу з соціальною нерівністю
Новообраний президент Литви Ґітанас Науседа під час виборчої кампанії обіцяв пенсійну реформу, зміцнення середнього класу, боротьбу з соціальною нерівністю

26 травня Литва обрала нового президента. 67% голосів у другому турі виборів набрав позапартійний економіст і банкір 55-річний Ґітанас Науседа. Його опонентка — екс-міністр фінансів Інгріда Шимоніте здобула 33%.

Ґітанас Науседа на посаді замінить 63-річну Далю Грібаускайте, яка керувала країною два терміни з 2009 року. До президентської кампанії працював головним економістом скандинавського "СЕБ Банку" у Литві. 2004–2009-го був радником президента Валдаса Адамкуса. Під час кампанії обіцяв пенсійну реформу, зміцнення середнього класу, боротьбу з соціальною нерівністю. Казав, що не відвідає Москву, доки РФ не поверне Україні анексований Крим та не припинить військові дії на Донбасі: "Політика щодо Росії не зміниться. Навряд чи можливо підтримувати теплі відносини з країною, яка є агресором".

Литва — парламентська республіка. Головна функція президента — зовнішня політика.

— Даля Грібаускайте сформувала потужний антиросійський порядок денний у Литві. Новий президент діятиме у його межах, — говорить експерт із міжнародних відносин Григорій Перепелиця, 65 років.

— Вона була ідеальним президентом для європейської країни. Відстоювала національні інтереси Литви та європейські цінності. Їй зараз пророкують посаду голови Європейської Ради (до органа входять глави держав та урядів країн — членів Євросоюзу. Проводить щонайменше двічі на півроку засідання — саміти ЄС. — ГПУ). Вона чудово розпізнає виклики, що постають перед демократичними цінностями і Євросоюзом. Західні політики втратили відчуття загрози. Вважають, жорсткі проблеми зникли з Холодною війною. Але Росія досі проводить агресивну імперську політику.

Литва — союзник України у війні. Делегувала радників, допомагала військово. Постійно підтримує проукраїнські ініціативи у всіх міжнародних організаціях. Була першою державою, що впровадила антиросійські санкції після того, як РФ захопила наших моряків у Керченській протоці.

Зараз ви читаєте новину «Президент Литви не відвідає Росії, доки та не поверне Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути