понеділок, 05 жовтня 2009 18:11

Прем"єра звинувачують у небажанні підняти ціни на газ

Команда президента продовжує наполягати на піднятті цін на природний газ для населення. Заступник голови Секретаріату глави держави Олександр Шлапак заявив, що компанія "Нафтогаз України" зараз "хвора через тарифи, через різницю в цінах". Він звинуватив прем"єр-міністра Юлію Тимошенко в тому, що ціни на газ для населення і "Теплокомуненерго", які мали підвищитися відповідно з 1 вересня і 1 жовтня, залишаються незмінними.

Справа в тому, що Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) намагалася підвищити восени цього року ціни на природний газ для населення на 20% із подальшим щоквартальним підвищенням на 20% із січня 2010-го. Проте рішення було заблоковане профспілками. На їхню думку, для такого кроку відсутні економічні обґрунтування. Таку позицію профспілок експерти пов"язують із категоричною відмовою прем"єр-міністра Юлії Тимошенко підвищувати ціни на газ. Звідси й звинувачення з боку Секретаріату президента.

Радники Віктора Ющенка, окрім фінансових проблем "Нафтогазу", мотивують необхідність підняття цін і тим, що в Україні видобувається мало газу — 23% від необхідного державі. "Для того, щоб розвивався власний видобуток, треба було б ціни підняти. Сьогодні ціна для населення в Україні дешевша, ніж у Росії. Як не смішно, але факт є фактом", — це слова радника президента з енергетичних питань Івана Діяка.

Віктор Ющенко особисто неодноразово наполягав на підвищенні цін на газ. Зокрема він відзначав, що "не може бути адміністративної ціни на виході, яка формується урядом, і яка не покривається виручкою у зв"язку з тим, що вона не відповідає ринковим принципам". У результаті доручення президента, незважаючи на позицію прем"єра Тимошенко, Національна комісія регулювання електроенергетики торік у грудні вже підвищила ціну на блакитне паливо для населення на 30%.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єра звинувачують у небажанні підняти ціни на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути