понеділок, 07 вересня 2009 18:27

Прем"єр роздала всім по заслугах

Минулого тижня прем"єрміністр Юлія Тимошенко зрадила своїй традиції і провела засідання уряду не в середу, а в четвер. Річ у тім, що на початку тижня вона мала важливі зустрічі за кордоном.

Підбиттю підсумків візитів прем"єра до Польщі та Лівії здебільшого було присвячене засідання Кабміну. Крім цього, уряд ухвалив рішення щодо реалізації антикризової житлової програми і взявся за повернення в державну власність "прихватизованого" Януковичем маєтку на земельних просторах 130 га під Києвом.

Перед початком засідання Кабінету Міністрів Тимошенко дала спільний брифінг із виконавчим віце-президентом Міжнародної фінансової корпорації Ларсом Танеллом. Ця організація вирішила збільшити обсяг фінансових кредитних ресурсів із $200 млн до $500 млн для приватного сектору України без гарантій уряду. Кошти спрямують на мінімізацію впливу економічної кризи. За словами Тимошенко, для української економіки це дуже важливо і є ознакою того, що фінансово-економічна ситуація в країні робить можливим входження потужних інвесторів і забезпечить нормальне функціонування фінансової системи.

Ларс Танелл заявив, що МФК готова і рада співпрацювати з Україною і висловив надію на те, що "500 мільйонів доларів, які корпорація вкладатиме в українську економіку, сприятимуть надходженню значно більше інвестицій в Україну".

Після короткого брифінгу розпочалося засідання уряду.

Спершу Юлія Тимошенко повідомила про результати зустрічей із прем"єр-міністром Росії Володимиром Путіним у Польщі і керівництвом Лівії в столиці цієї держави Тріполі.

Очільниця уряду наголосила, що домовилася зі своїм російським колегою про те, що Україна споживатиме менший обсяг природного газу: 2009 року — 33 млрд куб. м, а 2010-го — 27–33 млрд.

— Жодних штрафних санкцій за недобір газу не буде, це виключається. І не відповідають дійсності ті повідомлення, які сьогодні з легкої руки політичних провокаторів звучать у засобах масової інформації, що пеню сплатять за рахунок зменшення ціни на транзит російського газу по території України, — сказала Тимошенко.

За її словами, вартість транзиту російського газу по території України до Європи з наступного року може збільшитися на 65–70%. За 18 років це буде перше істотне підвищення вартості транзитних послуг.

Для приватного сектора, без гарантій уряду, буде виділено 500 мільйонів доларів кредитних ресурсів

У Лівії українська делегація на чолі з Юлією Тимошенко підготувала ґрунт для укладення контрактів про співпрацю у військово-технічній сфері. Прем"єр повідомила, що обговорила з лівійським лідером Аль-Каддафі "всі можливі напрями" роботи у сфері спільного сервісу щодо літаків "Антонов" — зокрема створення спільного центру з реалізації літаків на всій території Африки, а не лише в Лівії.

Очікується, що після укладення українсько-лівійських контрактів, підприємства військово-технічного комплексу України, а також авіабудівні компанії отримають "істотні додаткові замовлення". Це посприяє створенню нових робочих місць і забезпечить стабільну роботу заводів.

Візит Юлії Тимошенко до Лівії не лишився без уваги зарубіжної преси. Британська газета The Independent зазначила, що український політичний істеблішмент "намагається позбутися енергетичної залежності від Росії і політичних обмежень, які виникають за цієї ситуації".


Першим пунктом на порядку денному засідання уряду традиційно була реалізація антикризової програми в житловій галузі.

Кабмін створив Координаційну раду з питань забезпечення житлом громадян і затвердив порядок розподілу квартир, які купує державна іпотечна установа. Житло за прозорою схемою розподілять, насамперед, серед пільговиків. Вирішено, що держава придбає чергову кількість квартир — 720 загальною вартістю 198 млн 223 тис. 62 грн.

Представники будівельних компаній висловили подяку урядові й особисто Юлії Тимошенко за підтримку галузі в умовах фінансово-економічної кризи. За їхніми словами, програма з надання соціального житла дає змогу підтримати не тільки громадян, які матимуть власне помешкання, а й будівельні компанії та підприємства суміжних галузей.

Після цього уряд заслуховував інформацію харківських керівників про підготовку регіону до Євро-2012 і перейшов до закритої частини засідання.

По його закінченні перший заступник міністра юстиції Євгеній Корнійчук повідомив, що відомство підготувало позов до суду щодо повернення урядової резиденції "Межигір"я" до державної власності. Позов стосується як об"єкту нерухомості — резиденції Кабміну площею 400 кв. м, так і земельної ділянки розміром близько 130 га в селі Нові Петрівці під Києвом.

Такий шмат "золотої" землі під столицею забрав собі в приватне користування колишній прем"єр Віктор Янукович. І ось тепер настав час віддавати державі нажите "непосильною працею" майно.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр роздала всім по заслугах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути