середа, 04 січня 2006 13:14

Права людини захищати нікому

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Киянин Василь Колісник був засуджений за вбивство. Понад чотири роки його тримали в СІЗО, катували — "шили" справу. А чоловік просто опинився, як кажуть, не в той час і не в тому місці.

На протоколі допиту Колісник вказав: "Написано під диктовку міліції". Завдяки цьому зміг у суді довести: покази в райвідділі давав під тиском. Він тричі звертався до омбудсмена, покликаного стежити за дотриманням прав людини в країні. Навесні цього року йому прийшла відповідь з проханням більше не турбувати. Тільки зусиллями адвоката й незалежної правозахисної організації Колісника вдалося витягти з-за ґрат і реабілітувати.

Ця історія зайвий раз свідчить про те, що в Україні відсутня система захисту прав людини. Громадянин, без провини потрапивши в біду, як правило, змушений самотужки відстоювати свою честь. Найчастіше права людини порушують силові інституції. А довести їхню провину практично неможливо.

На протоколі допиту Колісник вказав: "Написано під диктовку міліції"

Іван Франко — лікар з Житомирської області. У міліції йому вибили око. Іван має на руках усі довідки про завдання тяжкого тілесного каліцтва, однак  довести провину співробітників правоохоронних органів не може. Справу закрили "через відсутність складу злочину". Органи своїх не здають...

Відповідно до нового Кримінального кодексу України без рішення суду людину можуть затримати в міліції на 72 години. При цьому навіть рідним довідатися про місце її перебування практично неможливо.

У будинок 50-річного Михайла К. увірвалися люди в масках і зажадали віддати їм перфоратор — інструмент вартістю близько тисячі доларів. Господарі відмовилися. Тоді батька й сина в наручниках забрали у відділення й жорстоко побили. Михайло згадує: коли сина привезли додому, його обличчя було суцільною гематомою, а вуха — чорні. У хлопця лопнули барабанні перетинки. Було це в Чернігові 2001 року. Працівники міліції, що вчинили насильство, не покарані дотепер.

Без рішення суду людину можуть затримати в міліції на 72 години

Потерпілі від стражів порядку стверджують, що якихось правил поведінки в таких випадках не існує. Просто треба вирішувати, що дорожче: правда чи життя.

Про жорстоке поводження із затриманими в Україні наголошує правозахисна організація "Міжнародна амністія". Президент України Віктор Ющенко визнав наявність катувань в органах внутрішніх справ. Не є гарантією дотримання прав людини і омбудсмен. Принаймні в українському варіанті. Так вважають експерти науково-дослідної фундації "Антикорупційний комітет "Межа".

— Сім років існування інституту Уповноваженого Верховної Ради з прав людини пройшли в режимі стагнації. Напевно, наше законодавство і сама ментальність не були готові до його появи, — вважає 59-річний правозахисник Семен Глузман, голова експертної ради "АКМ". Він говорить також про фінансову закритість і фактичну недоступність інституту омбудсмена для співвітчизників.

За даними "Антикорупційного комітету", за 7 років і 8 місяців — це час перебування на цій посаді 48-річної Ніни Карпачової — у парламент було подано всього три доповіді про діяльність омбудсмена. Хоча за законом це треба робити щороку. А народного депутата й голову правозахисної організації "Меморіал" ім. Стуса Леся Танюка дивує вибірковість захисту прав громадян українським омбудсменом. Зокрема, "рекламна" участь Ніни Карпачової в порятунку Насті Овчар. Адже гроші на лікування дали бізнесмени і переговори про операції за кордоном провели інші люди, а на екранах телевізорів біля маленької героїні була Карпачова.

Жодна з інстанцій, покликана захищати права людини, не реагує на заяви належним чином

Щоб інститут Уповноваженого Верховної Ради з прав людини запрацював,  необхідно внести в законодавство зміни. Вони мають дати омбудсменові реальні повноваження захисника прав, зобов"язати його бути аполітичним. Крім цього, треба реформувати судову систему та реально боротися з корупцією. Такі рекомендації експертів.

— Ми можемо привселюдно заявляти про порушення прав людини. Але жодна з інстанцій, покликана їх захищати, не реагує на ці заяви належним чином, — вважає Лесь Танюк.

Він також зазначає, що не працює як слід судова гілка влади. На його думку, народні депутати припустилися помилки, надавши суддям довічної недоторканності. Танюк пропонує зробити суддю особою виборною.

Зараз ви читаєте новину «Права людини захищати нікому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути