понеділок, 30 березня 2009 16:07

З"явилася нова нагорода — Хрест Івана Мазепи

26 березня президент України Віктор Ющенко заснував нову державну відзнаку — Хрест Івана Мазепи. Згідно з його указом, нею нагороджуватимуть громадян України, іноземців, осіб без громадянства "за значний внесок у відродження національної культурно-мистецької, духовної, архітектурної, військово-історичної спадщини, заслуги у державотворчій, дипломатичній, гуманістичній, науковій, просвітницькій та благодійній діяльності".

Першою нагородою незалежної України стала Почесна відзнака президента, запроваджена  Леонідом Кравчуком 18 серпня 1992 року. Вона залишалася єдиною до квітня 1995-го. Сьогодні в Україні сім орденів та чотири медалі. Державні нагороди отримали майже 55 тис. громадян.

Найвищою відзнакою є звання Герой України, встановлене 1998 року. Його удостоєні 214 осіб, першим став академік Борис Патон. Це звання отримали колишні дисиденти і борці з радянським режимом: Іван Дзюба, Микола Руденко, Левко Лук"яненко, посмертно — В"ячеслав Чорновіл. Разом із тим "героями" ставали люди, які за часів СРСР оспівували тодішній режим, доярки, гірники, спортсмени, композитори, художники, народні депутати, директори підприємств, вчителі, тренери тощо.

Практика нагороджування в Україні завжди була суперечливою. Наприклад, у лютому 2007-го орден Ярослава Мудрого з рук президента Віктора Ющенка отримав колишній генпрокурор Михайла Потебенько — як подарунок на своє 70-річчя. На початку 90-х він активно боровся з "проявами українського буржуазного націоналізму", потім став завзятим прихильником Леоніда Кучми. Зокрема, за його керівництва Генпрокуратура відповідним чином розслідувала справу Ґонґадзе.

На його шахті загинуло кількасот людей

Народний депутат від Партії регіонів Борис Колесніков у листопаді 2004-го закликав у Сіверськодонецьку до створення Південно-Східної республіки. За три роки він нагороджений  орденом "За заслуги" — у зв"язку з 10-річчям його власної фабрики "Конті".

— Мене обурює нагородна політика, яку проводить президент, — каже Герой України Левко Лук"яненко, 80 років. — Бо часто нагороджує тих, хто на це не заслуговує. За що нагородили  Потебенька? Та він же все робив для того, щоб заховати справжніх убивць Чорновола! Або який Герой України Зв"ягільський? На його шахті загинуло кількасот людей.

На думку Лук"яненка, герой — це людина, яка проявила мужність, сміливість і відвагу у винятковій, загрозливій для її життя ситуації. Скажімо, винесла дитину з палаючого будинку. А удостоювати цього звання за виробничі успіхи — неправильно.

Втім, нагороди, на думку колишнього політв"язня, мають бути. Держава має відзначати громадян, які роблять добрі справи.

— Коли ж нагороджують злочинців, то втрачається смисл самої нагороди, — вважає Левко Лук"яненко. — Бо держава має стояти на позиціях моральності, проводити чітку лінію між добром і злом. Президент може комусь дякувати персонально, але не через систему державних відзнак.

Зараз ви читаєте новину «З"явилася нова нагорода — Хрест Івана Мазепи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути