Ексклюзиви
четвер, 18 листопада 2010 10:48

"Повстання почнеться, коли забиратимуть землю"

Автор: фото з сайта obozrevatel.com
  Сергій Таран
Сергій Таран

Масові протести підприємців проти ухвалення Податкового кодексу коментує голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, 41 рік:

— Ці виступи є логічними, бо заходи уряду щодо малого й середнього бізнесу фактично його знищують. Люди, які займаються таким підприємництвом, не чекають благ від держави. Вони соціально активні, самостійно ухвалюють рішення, будують своє життя і створюють робочі місця для інших.

Кодекс стосується тільки підприємців. Але, за опитуваннями, лише 10 відсотків громадян підтримують його ухвалення, а майже 60 — проти. Чому так?

— Переконаний, що абсолютна більшість людей не тримали в руках проекту кодексу. А от підприємці не полінувалися вивчити його, звірити з тим, що є зараз. Вони розуміють: якщо скасують спрощену систему оподаткування, введуть нові податки і відрахування до Пенсійного фонду, то їхньому бізнесу буде кінець. Тому й вийшли на вулицю, бо їм є що втрачати.

Проект наступного кодексу, Трудового, може стати детонатором збурення?

— Так, але не відразу. Бо у ньому зацікавлені держава й підприємці, які її утворюють. Він утискає права мас найманих працівників, яких нікому організувати. Незалежних профспілок мало, а олігархи не мобілізуватимуть людей проти себе. Масштабне незадоволення почнеться, коли Трудовий кодекс почне працювати, а люди відчують своє безправ'я. Тому голосування за нього й перенесли на наступний рік.

Що ще може вивести українців на вулицю?

— Проти порушень прав людини і свободи слова вийдуть люди з вищою освітою, певним статусом у суспільстві. Ті, для яких не є проблемою прогодувати сім'ю. Для інших ці порушення несуттєві. Широкі маси на вулиці виведе лише питання землі. Якщо в людей почнуть забирати землю, то це може породити повстання аж до насильницьких дій.

Це приведе до нового Майдану?

— Еліта, яка мала б високу довіру громадян і змогла б  їх організувати, ще не визріла. Більшість не довіряють ані владі, ні опозиції, про що свідчить найнижча в історії України явка на місцевих виборах і високий відсоток тих, хто голосували проти всіх.

Як опозиція може використати протести?

— Як тло, завдяки якому в суспільстві формується думка, що дії влади нереформаторські. Перебудови державної машини немає, держава лише забезпечує сама себе. Ми не бачимо ні кращого наповнення бюджету, ні його ефективнішого використання.

Коли суспільство невдоволене владою, опозиції від цього краще. Але ключове питання для неї — як повернути довіру людей. Адже вчора вона була при владі й теж не спромоглася на реформи. Має минути час, щоб люди трохи забули неуспіхи опозиції. Тоді з'явиться шанс для ширшого спротиву.

Зараз ви читаєте новину «"Повстання почнеться, коли забиратимуть землю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути