пʼятниця, 16 листопада 2012 05:45

Повільне знецінення гривні корисне для української економіки

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

У вівторок долар США подорожчав на 7 коп. до майже 8,3 грн. Національний банк заявив, що не триматиме курс гривні, а зробить його гнучким. Зміна курсу зумовлена загальною ситуацією в економіці, говорить експерт з економічних питань Центру Разумкова Василь Юрчишин, 57 років:

— Для коливання курсу є різні передумови. Здебільшого зараз це спекуляції на ринку. Але і для них є основа. Бо умови знецінення гривні закладалися ще кілька місяців тому. Поступове падіння курсу відбувається з травня. Але офіційний курс залишається 7,99 гривні за долар, а готівковий уже вийшов на рівень 8,2-8,25 гривні за 1 долар. Це свідчить про поступове зниження курсу гривні. Зараз воно трошки прискориться, адже вибори вже минули. Але шокового падіння, обвалу гривні не буде.

До якої межі гривня падатиме?

— Зважаючи на фінансові тенденції, до кінця року рамка буде на рівні 8,4 гривні за долар. Плюс-мінус десять копійок. Цей курс ринковий. Тут багато залежить і від позиції Національного банку, як він буде поводитися. Якщо викидатиме долари зі своїх резервів, курс гривні буде трошки вищий. Якщо ні — нижчий.

Національний банк заявив, що зробить курс плаваючим. Що це означає?

— Це ні про що не свідчить. Два місяці тому, коли девальвація вже була і всі вказували на ризики, НБУ заявляв, що гривні нічого не загрожує. Розповідали, який гарний у нас платіжний баланс. Потім раптом почали казати про "курсовий коридор", не уточнюючи, що конкретно мають на увазі. Тепер почали казати про "плаваючий курс". Але це загальні слова. Якщо Нацбанк хоче пояснити свою позицію, його голова має відверто пояснити, чого НБУ конкретно хоче. Наприклад, під час фінансової кризи у Сполучених Штатах голова Федеральної резервної системи Бен Бернанке виступав щотижня з прес-конференцією, давав роз'яснення своїх дій. А ми хіба бачимо Сергія Арбузова? І це не мають бути роз'яснення типу "Гнучкий курс означає, що з гривнею нічого не станеться". Це пояснення для дітей. Потрібно, щоб було зрозуміло, що робитиме НБУ. Відмовиться від впливу на курс через викидання доларів на ринок із резерву? Підвищимо або знизимо норми регулювання, що зменшить попит чи пропозицію? От тоді з'явиться довіра до Нацбанку і не буде страхів у населення.

Підвищення курсу пов'язано з вимогами Міжнародного валютного фонду?

— МВФ давно рекомендував перейти на плаваючий курс, але досі до нього не дослухалися. Я не думаю, що й зараз слухають. Проте нам і справді недоцільно утримувати стабільним курс. Наше промислове виробництво впало, завозимо на 11,5 мільярда доларів товарів більше, ніж продаємо. Тобто, падіння гривні — економічно обґрунтоване.

Якщо МВФ відновить кредитування України, долар упаде?

— Немає жодного зв'язку між цим. Щоб гривня зміцнювалась, потрібне зростання економіки. Бодай швидше, ніж американської. Але, якщо США прогнозують 2,2 відсотка зростання наступного року, то нам у кращому випадку — нуль. То про яке зростання курсу може йтися? До того ж боргова позиція України теж надзвичайно негативна. Наступного року нам потрібно віддати 6 мільярдів доларів лише МВФ. Крахового сценарію не буде, але є всі передумови до повільного знецінення гривні — 2-3 копійки на місяць. Це корисно для української економіки, бо робить наші товари дешевшими на світовому ринку. Водночас обвальне знецінення підірве купівельну спроможність громадян. Тому влада шукатиме золоту середину.

Зараз ви читаєте новину «Повільне знецінення гривні корисне для української економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути