четвер, 17 вересня 2020 06:05

"Поступки можуть закінчитися втратою незалежності"

Автор: УНІАН
  Активісти протестують проти спільного з бойовиками інспектування позицій на Донбасі біля будинку-резиденції президента Володимира Зеленського в Кончі-Заспі. 10 вересня 2020 року, Київська область
Активісти протестують проти спільного з бойовиками інспектування позицій на Донбасі біля будинку-резиденції президента Володимира Зеленського в Кончі-Заспі. 10 вересня 2020 року, Київська область

11 вересня в Берліні відбулася зустріч у "нормандському форматі" між радниками глав України, Франції, Німеччини та Росії. Київ на переговорах представляв голова Офісу президента Андрій Єрмак. Москву — Дмитро Козак, заступник керівника адміністрації Путіна.

Головним досягненням переговорів Єрмак назвав продовження режиму припинення вогню, що діє з 27 липня. Представники України та Росії зробили відмінні заяви про можливість провести зустріч у "нормандському форматі" за участі лідерів країн.

— Конкретних домовленостей щодо строків не було. Але процес рухається. Саміт відбудеться. Сподіваюся, до кінця цього року, — каже 48-річний Андрій Єрмак.

Козак заявив, що підстав для саміту немає. І що українська сторона погодилася, аби Верховна Рада розглянула зміни до постанови щодо місцевих виборів 25 жовтня. Ухвалена 15 липня не передбачає виборів у ОРДЛО. Вони можуть відбутися лише після припинення окупації та збройної агресії Росії, виведення всіх незаконних збройних формувань і відновлення контролю над кордоном.

Голова офісу Зеленського не підтвердив інформацію про перегляд постанови.

9 вересня учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську домовилися про спільне разове інспектування українських позицій біля населеного пункту Шуми на Луганщині. За участі представників української сторони, ОБСЄ і бойовиків. Метою назвали недопущення зриву режиму тиші. Перед тим ватажок ДНР Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по українських позиціях. Вимагав знищити траншеї, які начебто викопали там після домовленості про перемир'я.

Того ж дня під Офісом президента та резиденцією Зеленського в Кончі-Заспі відбулися протести. А наступне спільне патрулювання зірвалося. Ворог висунув додаткові умови.

— Росіяни та їхні сателіти хотіли відвідати нові точки, робити фото і відеофіксацію позицій і підписати спільний протокол про інспекцію, — розповідає заступник командувача операції Об'єднаних сил генерал-майор Богдан Бондар.

10 вересня ділянку поблизу Шумів обстріляли росіяни.

— Переговори в Берліні провалилися, — каже експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 50 років. — Добре, що спільне інспектування не вдалося. Це був крок до капітуляції. Київ бездумно йде не поступки Москві. Можливо, з наївною надією, що це змусить її припинити агресію. Або влада свідомо жертвує українськими інтересами. Ланцюжок поступок важко зупинити. У його кінці Україна може втратити незалежність. Суспільство поки що стримує наших керманичів від фатальних кроків.

"Продовжувати режим тиші — по суті єдина домовленість, якої вдалося досягти в Берліні. Але вона в будь-який момент може бути порушена з російського боку, — пише аналітик фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" 31-річна Марія Золкіна в колонці для "Європейської правди". — Режим тиші для Москви — винятково політичний інструмент для тиску на Київ із вимогами виконання Мінських домовленостей. Не буде прогресу по політичних компромісах — не буде і перемир'я.

Сигнали про зміну постанови Верховної Ради про місцеві вибори в Україні 25 жовтня — геть різні від української та російської сторони. Втім, шансів на ухвалення потрібних Кремлю змін майже немає — навіть у фракції "Слуги народу" не готові за неї голосувати. Відповідати поступками на шантаж і тиск росіян буде політичним самогубством.

Без відповіді залишилося одне з ключових питань для України й особисто Зеленського — новий етап обміну".

Зараз ви читаєте новину «"Поступки можуть закінчитися втратою незалежності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути