четвер, 21 травня 2009 17:23

Посилення гривні не буде тривалим

Посилення гривні не буде тривалим

Як і минулої весни, гривня знову зміцнюється відносно долара. "Зелений" можна купити за 7,6 грн, тоді як нещодавно він коштував на гривню більше. Проте причини нинішнього зміцнення національної валюти відрізняються від минулорічних.

У 2008-му гривня міцнішала насамперед унаслідок боротьби Нацбанку України з інфляцією: він зменшував пропозиції національної валюти на ринку. Цьогоріч основною причиною зміцнення є другий транш кредиту Міжнародного валютного фонду обсягом $2,8 млрд.

Уплив його різнобічний і часто опосередкований. Ці кошти поповнили резерви НБУ та, що відбулося уперше, держбюджет. Отже, у розпорядженні Нацбанку тепер більше ресурсів, щоб згладити стрибки на валютному ринку. А отримані бюджетом кошти мають йти на погашення державного боргу. Причому, як заявляють високопосадовці, не лише зовнішнього, а й внутрішнього. А він гривневий, отож частину отриманої валюти збираються продати на міжбанківському валютному ринку. Це збільшить її пропозицію, і вже самі очікування цього дещо зміцнили курс гривні.

Важливим є не лише те, що зробив МВФ —  а й чого не зробив. У квітні НБУ ухвалив низку постанов, які змушують комерційні банки зменшувати свої запаси валюти. Зокрема, якщо раніше під можливі втрати по валютних кредитах резерви також були валютні, то тепер банки мають робити їх у гривні. А вивільнену валюту продавати. Це підвищує ризики у банківській системі — адже страхуватися треба і від неповернення кредиту, і від курсових ризиків. Тому фінустанови очікували відкритих заперечень щодо цього від МВФ. Проте фонд це питання жодним чином не коментував, що тепер трактують як його мовчазну згоду.

Невизначена ситуація із фінансуванням бюджету, Пенсійного фонду і "Нафтогазу"

Тож нинішнє посилення гривні не має під собою реального поліпшення ситуації в країні. Є лише низка тимчасових факторів.

Фундаментальні для курсу нацвалюти чинники — стан платіжного балансу, бюджетної системи, фінансів державних корпорацій і загальноекономічна ситуація в країні — доки не дають підстав говорити про те, що гривня триматиме взяті нині рубежі. Досі НБУ не викуповував щомісяця валюту, як це було у 2008 році —  а продавав її. Тобто сам ринок не здатний був забезпечити необхідний рівень пропозиції валюти. І основні проблеми української економіки після отримання траншу МВФ не зникли. Залишається дефіцит зовнішньої торгівлі, приплив капіталу в країну майже відсутній, невизначена ситуація із фінансуванням бюджету, Пенсійного фонду і "Нафтогазу".

Звісно, обмінний курс — річ непередбачувана. За певних умов він міг би лишитися на теперішньому рівні. Пожвавлення світового попиту на український експорт або послаблення долара до інших основних валют є для цього можливим підґрунтям. Проте за нинішніх умов це видається більш малоймовірним, аніж відкат гривні на попередні позиції у найближчому майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Посилення гривні не буде тривалим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути