четвер, 30 липня 2020 07:21

Порошенко програв, а Зеленський провалився

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Якщо ми хочемо зберегти країну, вже треба забути, хто за кого голосував торік.

Ті, хто підтримав Петра Порошенка, продовжуючи ганьбити виборців Володимира Зеленського, тільки заважають їм усвідомити реальність. Породжують спротив і наполягання на своєму. Вони не хочуть визнати, що Порошенко досяг електоральної стелі. Якби вибори були сьогодні, результат був би той самий.

Ті, хто голосував за Зеленського і розчарувався, про­довжують робити вигляд, що нічого особливого в країні не відбувається. Цим посилюють лють всіх тих, хто визнає реальність. Заперечуючи власні помилки, вони приймають на себе частину відповідальності за те, що буде далі.

До аналізу поведінки українських виборців підходить модель стадій прийняття реальності американської психологині Елізабет Кюблер-Росс. Спершу йде заперечення. Далі — гнів, торг, депресія. Останній етап — прийняття.

Порошенко програв вибори 2019 року. Відтоді минуло 15 місяців, а значна частина виборців Петра Олексійовича все ще не прийняла цього факту. Застряли на стадії гніву, торгу чи депресії. Але діяти можна лише з етапу прийняття.

Так само є факт, що Володимир Зеленський не досяг за рік нічого з обіцяного. Цього не приймають його виборці. Більшість поки що перебувають на стадії заперечення. Але чимало людей вже на стадіях гніву, торгу та депресії. Важливо, щоб тих із них, хто дістався прийняття, протилежний табір прийняв як потенційних союзників у спільній боротьбі за майбутнє.

Якщо спілкуєтеся з людиною на стадії заперечення, надавайте ­беземоційну інформацію. Прихильникам Порошенка варто показати статистику і соціологію. Колишнім прибічникам Зеленського — об'єктивні показники, наприклад, економічні. Не дражнити їх, не глузувати і не чіплятися.

На стадії гніву — м'яко підтримайте. Але не сперечайтеся на високих тонах, не переходьте на особистості. На стадії торгу — обговоріть наслідки того, що сталося. Можлива емоційно незабарвлена дискусія щодо фактів. На стадії депресії — знов-таки, м'яко підтримуйте. На етапі прийняття — привітайте, не нагадуйте про минуле, переключіться на розмову про майбутнє.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко програв, а Зеленський провалився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути