пʼятниця, 09 листопада 2018 07:36

Порошенко працює над створенням помісної церкви не заради виборів

Автор: REUTERS
  Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій виходять із патріаршої резиденції в турецькому Стамбулі, 3 листопада 2018 року. Підписали угоду про співпрацю. Зокрема, Варфоломій обіцяє сприяти у втіленні української автокефалії
Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій виходять із патріаршої резиденції в турецькому Стамбулі, 3 листопада 2018 року. Підписали угоду про співпрацю. Зокрема, Варфоломій обіцяє сприяти у втіленні української автокефалії

Президент України Петро Порошенко 3 листопада зустрівся у Стамбулі з Вселенським патріархом Варфоломієм. Це стало поворотним моментом в історії українського православ'я.

Порошенко отримав гарантію, що Фанар — район Стамбула, де розташована резиденція Вселенського патріарха, не дасть задню в наданні томосу про автокефалію.

Акцентували увагу на темі, яку вголос не завжди озвучують. Але вона проблемніша, ніж роль Москви. Одному церковному ієрархові добре упокорити б гординю і радіти, що перемагає справа його життя. Навіть якщо предстоятелем Української православної церкви стане не він. Томос про автокефалію вручать обраному на об'єднавчому соборі главі новоствореної церкви. Предстоятеля УПЦ КП Філарета називають головним претендентом.

Новій церкві добре мати б предстоятеля з мінімальними претензіями до його минулого. Зі свіжою енергетикою, з наміром об'єднати всіх — включаючи ієрархів, священиків і мирян Російської православної церкви в Україні.

Ця колосальна робота зі створення помісної церкви не додасть багато Порошенку на виборах. Але місце в історії України, Росії, Східної Європи та православної церкви йому забезпечене.

Протягом останніх 30 років створення помісної православної церкви в Україні здавалося неможливим. Але це стає дійсністю.

За кілька тижнів сталося те, що гальмували протягом століть. УПЦ Київського патріархату й Українську автокефальну православну церкву визнали канонічними. УПЦ Московського патріархату разом із РПЦ самі відлучили себе від світового православ'я. Анексію Київської митрополії при передачі від Константинополя Москві 1686 року визнали незаконною.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко працює над створенням помісної церкви не заради виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути