четвер, 12 липня 2007 16:45

Політикам уже немає чим дивувати

На зорі офіційної передвиборчої кампанії для політиків дуже важливо вразити  виборців. Психологи стверджують, що 80% громадян голосують емоціями, а не розумом. Тому зараз основні політичні гравці сушать собі голову, чим би таким оригінальним схвилювати виборця до самої глибини душі.

Найпершою спробувала здивувати всіх Партія регіонів. Вона замість очікуваного передвиборчого стандарту — анти-НАТО, російська мова, федералізм — раптом видала на-гора наміри здійснити в країні економічні реформи. Причому затвердити їх мають не кремлівські партнери Януковича, а західні експерти — з тих самих країн НАТО.

"Наша Україна" у відповідь заявила, що програму блоку повинні розробити самі виборці. І це незважаючи на те, що в "НУ" чимало професіоналів, які працювали в різних урядах.

БЮТ покладається на українських експертів. Програму мають опрацювати саме вони. Щоправда, невідомо, як ті вирішуватимуть основну проблему цього амбітного блоку. Адже нинішня кампанія перетворюється на змагання двох Вікторів, у якому інші політичні сили претендують лише на третю роль.

Вирішила нікого не дивувати Компартія. Приголомшивши всіх модерною відеопропагандою на попередніх виборах, партія не одержала бажаного результату. Тепер сподівається хіба що на загартованих від буржуазного зваблення "вірних ленінців".

Той, хто служив в армії, в цирку не сміється

Уже ні на що не розраховують соціалісти. Розгублено мовчать або дивують намірами вже цієї осені змінити Конституцію силами розпущеного парламенту.

Люди поки що мляво реагують на інтелектуальні витребеньки політиків. Рейтинги майже незмінні, майдани залишаються пустими. Після тривалої президентсько-парламентської драми, у якій були й вірність, і зрада, зачепити українського виборця непросто.

Як можна зробити це якимись хитромудрими програмами, коли українці цілий рік спостерігали в живому ефірі яскраве шоу? Захоплення щитових у парламенті та кабінетів у прокуратурі. Браві походи військ на Київ, дотепні графологічні вправи з найвищої парламентської трибуни.

Загалом майбутня виборча кампанія обіцяє бути унікальною. У нормальних умовах загострення політичної ситуації відбувається під час виборів, тоді як у нас усе навпаки — пік стався до них, і початок кампанії це загострення зупинив. А це несподівано створило проблему для політиків: виборці вже можуть не зреагувати на їхні заклики.

Кажуть, що той, хто служив в армії, в цирку не сміється. Виборці, які пережили битву за розпуск парламенту, вже не дивуються натівським яструбам, які писатимуть програму уряду Януковича, чи бабам параскам, які вчитимуть реформ професіоналів з уряду Єханурова. Тому ті, хто зараз намагається вразити новими гаслами, можуть повернутися до заяложених, але надійних —  про "біло-блакитних бандитів" і "помаранчевих бандерівців".

Зараз ви читаєте новину «Політикам уже немає чим дивувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути