вівторок, 23 жовтня 2012 07:15

Подорожчання газу не уникнути

 

Міжнародний валютний фонд рекомендує підвищити вартість газу і тепла для населення України на 20%. Подорожчання блакитного палива має стати стимулом для зростання енергоефективності.

— Не можна купувати газ дорого, а продавати дешево, — говорить президент "Енергетичної асоціації України" Василь Котко, 65 років. — Тому подорожчання газу не уникнути.

Собівартість українського газу невисока. Але це тільки видобування. Для розробки нових родовищ та експлуатації інфраструктури потрібні величезні гроші. Менш як 25 доларів (200 грн. — "ГПУ") за 100 кубів газ не може коштувати. Якщо українці платитимуть менше — у нас не розвиватиметься власний видобуток. Що ми і спостерігаємо 20 років. У підсумку наша хімічна промисловість може стати неконкурентоздатною.

Суттєве зростання ціни викличе обурення у населення. Тому найближчим часом влада не піде на різке підвищення тарифів. Але економіку не обдуриш. Міндобрива та іншу хімію почнуть завозити з-за кордону, бо це дешевше. Наші заводи зупиняться. Це більше позначиться на дисбалансі експорту й імпорту на користь закордонних товарів. Гривня знеціниться. Купівельна спроможність населення впаде. Наша неконкурентоздатність обернеться загальним зубожінням.

Чи зменшиться споживання газу в разі його подорожчання? Гадаю, що так. За Радянського Союзу, коли щось будувалося, то цегла, деревина, металобрухт валялися скрізь. Їх і задарма не брали. Все коштувало копійки. У часи ринкової економіки все змінилося. Спробуйте зараз на будівництві знайти зайву цеглину — не вийде. Ціна робить своє діло. Так само і з газом. Чому в Італії чи Німеччині використовують для опалення брикети з відходів, а у нас ні? У нас більш як 10 підприємств виробляють ці брикети. Але все йде на експорт, бо газом опалювати будинки дешевше. Із газом ніяких турбот, а з брикетами потрібно займатися раз на добу — морока. Коли опалювати брикетами буде вигідніше, люди переходитимуть на них. І не треба буде вмовляти, розказувати про ефективність чи енергозалежність країни.

Зараз ви читаєте новину «Подорожчання газу не уникнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути