середа, 14 листопада 2012 06:45

"Плану доходів до держбюджету вже не виконають"

Автор: фото з сайта www.radioera.com.ua
  Ігор Бураковський: ”МВФ не дає коштів на звичайне латання дірок, а виставляє умови”
Ігор Бураковський: ”МВФ не дає коштів на звичайне латання дірок, а виставляє умови”

Нацбанк рекомендує уряду поновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом за програмою "стенд-бай". За нею Україні надавали кредит $15,5 млрд. Але після виділення $3,4 млрд 2011-го фінансування призупинили через відмову Києва виконати вимоги МВФ — збільшити тарифи на газ для населення і підприємств теплокомуненерго.

— Подібні заяви роблять через погіршення економічної ситуації в Україні, — каже економіст Ігор Бураковський, 54 роки. — У третьому кварталі показники нашої економіки падають. Плану доходів до держбюджету вже не виконають. Ситуацію погіршує те, що у 2013-2016 роках Україні потрібно сплатити 52,8 відсотка за зовнішніми боргами. Якщо економіка не запрацює швидше, проблеми будуть великі.

Тобто нам потрібні гроші МВФ, аби перекрити борги?

— Не лише. Такі кошти дають на проведення реформ. Вони допомагають стабілізувати економічну ситуацію. Гроші можна вкласти у розвиток галузей, де віддача буде пізніше. До цих кредитів прив'язують можливе надання кредитів інших міжнародних організацій — Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку. І це добре, що МВФ не дає коштів на звичайне латання дірок, а виставляє умови. Бо Україна не дуже поспішає реформувати економіку.

Яка ймовірність, що уряд піде на підвищення тарифів?

— Кожна країна мусить жити по кишені. Збільшення розцінок на газ та електрику до обґрунтованих збалансує український ринок. Але водночас варто вдосконалити систему надання людям пільг. Соціальну допомогу потрібно зробити адресною, щоб вона надходила до справді нужденних.

Валютний фонд також вимагає, щоб Україна рухалася в бік планової інфляції. Для цього уряд має практикувати економічні, а не адміністративні методи впливу на економіку. МВФ ставить за умову нормальне функціонування енергетичного ринку — це вічні питання погашення боргів "Нафтогазу" з бюджету, фактично коштами простих українців. Бо зараз у Міжнародному валютному фонді не розуміють, хто тут і за що платить. І ці речі потрібно вирішувати незалежно від того, чи вимагає цього Фонд. Якщо їх не робити, далі буде тільки гірше.

Що буде, як уряд відкине співпрацю з МВФ?

— Ми, звісно, можемо жити і без їхніх грошей. Але тоді потрібно зменшити пільги пенсіонерам, афганцям, чорнобильцям тощо. Не буде змоги підтримати банки, якщо раптом виникне фінансова криза або проблеми з кредитами. Різко звузяться можливості для маневру, бо ми можемо так скоротити витрати, що це підірве будь-яку економічну активність і може призвести до глибокого занепаду.

Зараз ви читаєте новину «"Плану доходів до держбюджету вже не виконають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути