четвер, 20 лютого 2020 06:10

План припинення війни на Донбасі узгоджували без України

Автор: nv.ua
  Президент України Володимир Зеленський зустрівся із засновником соцмережі ”Фейс­бук” Марком Цукербергом (перший ліворуч), держсекретарем Сполучених Штатів Америки Майком Помпео (четвертий зліва), його дружиною Сьюзен, канцлером Австрії Себастьяном Курцом (крайній праворуч) під час неформальної вечері на Мюнхенській конференції з безпеки. 14 лютого 2020 року, Німеччина
Президент України Володимир Зеленський зустрівся із засновником соцмережі ”Фейс­бук” Марком Цукербергом (перший ліворуч), держсекретарем Сполучених Штатів Америки Майком Помпео (четвертий зліва), його дружиною Сьюзен, канцлером Австрії Себастьяном Курцом (крайній праворуч) під час неформальної вечері на Мюнхенській конференції з безпеки. 14 лютого 2020 року, Німеччина

— Кремль розуміє втому Європи та США через непевну позицію України. У нас війна, але Росія лишається нашим третім за потужністю економічним партнером. Європейські країни через санкції несуть утрати. Ми не запропонували нічого, аби зменшити збитки. Україна раніше висловлювала пропозиції змінити Мінські угоди, бо вони не працюють. РФ через Німеччину показала своє бачення їх, — говорить політолог Олександр Кочетков, 64 роки.

На Мюнхенській конференції з безпеки оприлюднили план припинення війни на Донбасі. Його розробили три міжнародні організації у співпраці з Російською радою з міжнародних справ. Пропонує 12 пунктів. Серед них створення "нормандського формату" на рівні військових, запуск програми розмінування, відновлення зони вільної торгівлі між Україною та Росією, поступове зняття санкцій із РФ, її зближення з Євросоюзом. А також запуск "всеукраїнського загальнонаціонального діалогу щодо визначення нової ідентичності України, яка врахує погляд сусідів, включаючи Росію". Крим у документі не згадують. Українську сторону в розробці плану представляли троє експертів: Василь Філіпчук, Олександр Чалий та Олексій Семеній. Підписав документ голова Мюнхенської конференції Вольфганг Ішингер.

56-та безпекова конференція в Мюнхені тривала 14–16 лютого. Взяли участь президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, канцлер Австрії Себастьян Курц, держсекретар США Майк Помпео. У суботу виступив президент України Володимир Зеленський.

Американські дипломати, урядовці та експерти заявили про неприйнятність "мюнхенського плану" щодо Донбасу. Серед підписантів заяви колишні посли США в Україні Стівен Пайфер, Вільям Тейлор та Марі Йованович.

"Два пункти повторюють пропозиції Кремля, — йдеться у ній. — Вирішення проблеми описується з точки зору Москви. Конфлікт почався, коли російські війська в російській формі, але без розпізнавальних знаків, захопили український півострів Крим. Москва анексувала його. Потім почала гібридну війну на Донбасі і використовувала свій масивний дезінформаційний апарат, щоби представити це як громадянський конфлікт в Україні".

— План не враховує міжнародне право, яке вимагає від Росії просто залишити українську територію, віддати Крим, — каже міністр закордонних справ 49-річний Вадим Пристайко.

— "Мюнхенський план" якщо і не створили у Кремлі, точно погоджували там. За ним зближення ЄС і Росії відбуватиметься за рахунок України, — каже Олександр Кочетков.

— Саме існування таких планів — небезпека. Їх узгоджували без участі України. До нас досі ставляться як до об'єкта. Росія в усіх ініціативах просуває особливий статус Донбасу в тій чи іншій формі. Хоче утворити в складі нашої держави регіон, який орієнтуватиметься на Москву. Кремль очікує, що інші прикордонні області України захочуть теж особливого статусу. Питання Криму відклали на роки. Він — невід'ємна складова російсько-українського конфлікту. Його всіляко намагаються винести за дужки.

"Мюнхенський план" можуть винести на розгляд під час наступної "нормандської зустрічі". Говоритимуть про кожний пункт окремо.

— В Україні до влади прийшов президент, який бере курс на примирення. Європа вирішила допомогти Зеленському сформувати остаточну позицію, — вважає політолог Костянтин Батозський, 39 років. — Проте традиції ЄС передбачають діалог. Те, що отримали на виході, відображає виключно позицію Кремля. А думкою Києва знехтували. План створили, щоби перевірити реакцію України та решти світу.

Особливо обурив пункт про необхідність якогось загального діалогу щодо ідентичності та ставлення до сусідів. Це груба спроба втрутитись у внутрішні справи нашої держави. Шлях на вступ до ЄС і НАТО прописаний у Конституції, Росія — агресор, а українська нація відбулася. Тут немає про що говорити.

Зараз ви читаєте новину «План припинення війни на Донбасі узгоджували без України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути