пʼятниця, 07 грудня 2018 00:05

Півроку мінські переговори стоять на місці

— Путін із нинішньою українською владою нічого вирішувати не буде. Так він висловився щодо зустрічі "нормандської четвірки" (перемовини між Україною, Росією, Францією та Німеччиною щодо вирішення конфлікту на Донбасі. — ГПУ). Тобто до президентських виборів у березні наступного року зрушень у переговорах чекати не варто, — говорить представник України в тристоронній контактній групі 77-річний Євген Марчук в інтерв'ю Бі-Бі-Сі. 22 листопада на цій посаді він замінив Леоніда Кучму.

— У мінському форматі не вирішують питання, а напрацьовують пропозиції для лідерів "нормандської четвірки". А вона два роки не збиралася. Путін це пояснює тим, що Україна не виконує домовленості, політичний їх спектр. Але ж у всіх документах це останні пункти. Їм передують — про всеохопне припинення вогню, розведення техніки. Із того боку — 32 тисячі людей, понад 600 танків, реактивні системи "Ураган" і "Торнадо". При цьому ми будемо проводити там вибори?

Ми запропонували екстрене засідання контактної групи щодо обміну українських моряків. Але отримали відмову від РФ.

Останні півроку в Мінську стоїмо на місці. Є політичні вказівки — нічого не вирішувати з нинішнім українським керівництвом.

— Путін не хоче говорити з Порошенком. Підтримуватиме на українських виборах "миротворців". Це політики, які поширюють ідею припинення війни за будь-яку ціну. Іншими словами — капітуляцію. Ціна компромісу між Путіним та Україною — наша державність, — каже експерт із міжнародних питань Олександр Хара, 42 роки.

— Самі по собі Мінські домовленості не є юридичним зобов'язанням для нашої країни. Укладені з порушенням українського закону про міжнародні договори. Їх не ратифікувала Верховна Рада. Вони настільки легітимні, наскільки Україна в особі президента готова їх виконувати. Порошенко переконує, що їм нема альтернативи. Але Мінські домовленості із самого початку були хибні. Передбачали, що Донецька та Луганська області мають суб'єктність і з ними треба домовитись про автономію. Після цього вони мають перестати бути сепаратистами. Однак на той час ми вже мали анексований Крим і роль Росії була очевидна.

Зараз ви читаєте новину «Півроку мінські переговори стоять на місці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути