четвер, 27 грудня 2007 17:50

Після Різдва французи перепродують подарунки

Що таке святковий настрій, кожна країна розуміє на свій лад. Особливо це відчувається напередодні Нового року.

Останніми роками українські міста навчилися прибиратися до Різдва майже як західні. Але дух і смак свята, його настрій залишаються іншими. Навіть якщо шампанське в новорічну ніч полюбляють і французи, й українці.

Мабуть, найбільшою відмінністю французького Нового року від українського є те, що французи не мають традиції саме новорічних подарунків. Католицька країна дарує гостинці на Різдво, ввечері 24-го або вдень 25 грудня. І вже 26-го на спеціальних інтернет-сайтах зайвих дарунків народ активно намагається продати те, що не сподобалося. Бодай за півціни, але з надією купити замість непотрібної речі щось годяще.

— Мені подарували касету з фільмом, який я бачила вже тричі, косметику, котрої не потребую, та спідничку, що виявилася замалою, — розповідає сусідка, 19-річна Амелі. – Я відразу ж поставила все це на реалізацію на сайті з назвою "Мені не сподобався гостинець". Речі нові, в ідеальному стані. Уже маю дві пропозиції на косметику, сперечаюся за ціну.

У цю ніч на вулицях усі пригощають усіх

Амелі дивується, що українці здебільшого передають невдалі подарунки "за етапом" друзям та родичам. Передаровують, але не ставлять на продаж.

— То ви ще не навчилися здорового західного прагматизму, — робить висновок дівчина. — От побачиш — за кілька років в Україні також будуть сайти різдвяного перепродажу.

Не можна сказати, що комерційний дух зовсім не притаманний українським передсвятковим клопотам. Але, виявляється, він поки що інакший, традиційніший: знайшов, купив, подарував, забув.

А коли українці по-святковому розслабляються в очікуванні Нового року, французи вже замислюються — що вдягнути 2 січня на роботу. Новорічна ніч для них — така собі кома на шляху до звичних буденних клопотів. Тому, збираючись на свято, багато хто готує одяг і на перший посвятковий день — аби не перейматися тим потім, в останню хвилину. Французи передбачливіші та, може, й економніші щодо використання власного часу. Хоча, за статистикою, в середньому живуть набагато довше за українців.

Якщо Святвечір є специфічно родинним святом, то Новий рік — це забава з друзями та коханими. Крім традиційної вечері в ресторані, популярним є розпиття шампанського на паризьких Єлисейських полях. Або на будь-якій центральній площі міста чи села, якщо на квитки до столиці не знайшлося вільних грошей. У цю ніч на вулицях усі пригощають усіх, навіть незнайомих, на що не варто сподіватися в інші французькі ночі.

Різні світи, психологія та історичні традиції. Різні темп та ритм життя, інакші щоденні звички та неписані правила поведінки. Але новорічне свято — прогнозовано-західне або безмежно-слов"янське — приходить до всіх народів. І скрізь відроджує дитячі мрії про те, що Новий рік обов"язково стане щасливим.

Зараз ви читаєте новину «Після Різдва французи перепродують подарунки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути