середа, 29 вересня 2010 02:04

Після "перемоги під Москвою" Медведєв може розправити крила

Президент Росії Дмитро Медведєв учора вранці, 28 вересня, підписав указ "Про дострокове припинення повноважень мера Москви". 74-річного Юрія Лужкова звільнили "у зв"язку зі втратою довіри". Він очолював російську столицю із 1992-го.

У Москві йде дискусія щодо будівництва траси через Хімкінський ліс. Екологи виступають проти. Їх підтримав президент Медведєв. Прем"єр Володимир Путін категорично за зведення траси. Лужков спочатку публічно виступив на боці президента, а потім перекинувся на бік Путіна. Останній тиждень тепер уже екс-мер провів у відпустці в Австрії. У понеділок заявив, що йти з посади не збирається.

У вівторок приїхав на роботу близько 7.50. Там і дізнався про звільнення.

Відставку Юрія Лужкова з посади мера Москви коментує російський політолог Леонід Радзіховський, 56 років, колишній депутат Держдуми:

— Термін повноважень Лужкова збігав у червні 2011 року. По суті боротьба йшла за дев"ять місяців. Навіщо було викидати його раніше і чого він чинив такий опір, не зрозуміло. Що він хотів зробити, чого не встиг за 18 років?

Зняв його президент Дмитро Медведєв формальним наказом. Фактично, усю кампанію вів теж Медведєв. Прем"єр Володимир Путін займав позицію повного демонстративного нейтралітету.

Лужков став жертвою власних помилок?

— У мера їх було достатньо. А президент Медведєв уже півтора року веде систематичну кампанію із заміни старих губернаторів. До 2008-го третина керівників регіонів сиділи на посадах ще із 1991 року. Тепер, після звільнення Лужкова, залишилися двоє. Медведєв замінює людей, але принципово нічого не змінюється. Приходять такі ж чиновники, тільки років на 10 молодші.

Лужков перекинувся на бік Путіна

Питання з Лужковим мусило вирішитися в ці дні. Було зрозуміло, що Медведєв не має бажання з ним зустрічатися, а тому звільнив його під час поїздки в Китай. Якби Лужков залишився мером, то Медведєв як президент закінчився б. Бо глава держави, який не може зняти свого підлеглого, а здатен лише вести з ним інформаційну війну, не може бути президентом такої країни як Росія. Тепер усе змінилося. Зняли фігуру великого масштабу — такого в Росії немає серед керівників регіонів. Раніше такі фігури знімали тихо, без скандалу, без публічної полеміки.


Про Лужкова казали, що йому нібито пропонували крісло голови Ради Федерацій. Я в це не вірю, бо таке призначення знищило б партію "Справедлива Росія" (її очолює Сергій Миронов, керівник Ради Федерацій. — "ГПУ"). Не думаю, що це в інтересах Медведєва.

Може, Лужков чинив опір, щоб почати власну політичну кар"єру?

— Яке політичне майбутнє може бути в 74 роки? Думаю, опирався з двох причин.

Перша: відчував підтримку Путіна або йому так здавалося. Вона могла бути, бо Путін теж готується до президентських виборів. Демонстрація сили Медведєва — невигідна йому. Зрозуміло, що після "перемоги під Москвою" Медведєв може розправити крила. Його амбіції серйозно зростуть. А крісло одне. Тож зіткнення Путіна і Медведєва досить імовірне.

Друге: Лужков — амбіційна й зіпсована абсолютною владою людина. Його безперервно протягом 18 років лижуть усі. У людини атрофується відчуття реальності. Вона вважає себе таким-от Наполеоном.

Володимир Ресін, який тепер виконує обов"язки міського голови, має шанси стати мером?

— Це вірний перший заступник Лужкова, фактично третя людина в Москві. Друга — сам Лужков. А перша — Олена Батуріна (дружина екс-мера. — "ГПУ"). Ресін впливова людина і, кажуть, фантастично багата. Але в нього немає жодного шансу стати мером. Він це чудово розуміє і не раз заявляв, що піде з Лужковим. Вони однолітки.

Говорять про багатьох чиновників, які нібито мають шанси. Називають Сергія Собяніна (керівник апарату уряду РФ. — "ГПУ"), Ігоря Кожина (керуючий справами президента. — "ГПУ"), Сергія Наришкіна (керівник адміністрації президента. — "ГПУ"). Можуть поділити посаду мера і посаду голови уряду Москви, які поєднував Лужков.

Чи може ця відставка вплинути на стосунки Росії з Україною?

— Якщо призначити Лужкова послом в Україні, тоді вплине. Це внутрішня фігура, хоч і скандальна для України. Буде менше ідіотських заяв про приєднання Криму або російський Севастополь.



Дружина екс-мера є найбагатшою жінкою Росії


47-річна Олена Батуріна, друга дружина колишнього московського мера Лужкова, контролює будівельну компанію "Інтеко". Має акції "Газпрома", "Сбербанка России", "Роснефти". Журнал "Форбз" оцінює її статки в $2,9 млрд. Вона — найбагатша жінка Росії.

Компанії Батуріної 2003 року виділили 90 га вздовж лівого берега Дніпра, на Троєщині. Вона планувала звести котеджний район Московський. Позаторік безоплатне виділення землі визнали незаконним. Ділянку запропонували викупити. Батуріна відмовилася.

"Інтеко" належать цементні заводи в Донецькій та Харківській областях, кілька столичних підприємств.



Одружився з удвічі молодшою жінкою


Юрій Лужков — корінний москвич. Одружився на п"ятому курсі інституту нафтохімічної та газової промисловості з однокурсницею Мариною Башиловою. Вона була дочкою заступника міністра будівництва СРСР. У них народилося двоє синів. 1989-го Марина померла від раку печінки.

Із другою жінкою, Оленою Батуріною, колишній мер познайомився у міськвиконкомі. Йому було тоді 56 років, а їй — 28. Через це одруження посварився зі старшим сином Михайлом. Олена народила Лужкову двох дочок — Ольгу та Альону.

Мером Москви став 1992-го. За цей час знесли старі та звели багато нових будівель, автомобільних доріг і транспортних розв"язок. Критики звинувачують Лужкова у знищенні будинків, які мають історичну цінність, у порушенні міського ландшафту і засміченні столиці скульптурами сумнівної художньої цінності.

Хобі політика — гра у великий теніс. Має власну пасіку. Улюблений головний убір — кепка.

До 300-річчя Полтавської битви написав поему, де закликав Росію та Україну об"єднатися. Неодноразово заявляв про російський статус Севастополя та приєднання Криму до Росії. Позаторік його оголосили персоною нон ґрата в Україні.

Опоненти кажуть, що він легко ображається, вередливий і злопам"ятний.

Ігор ЛУБ"ЯНОВ, Надія ШТУПУН

Зараз ви читаєте новину «Після "перемоги під Москвою" Медведєв може розправити крила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути