четвер, 14 січня 2021 06:11

Після імпічменту Трамп не зможе балотуватися

Автор: REUTERS
  Прихильники чинного президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа зібралися перед будівлею Капітолію. 6 січня 2021 року, Вашингтон, США
Прихильники чинного президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа зібралися перед будівлею Капітолію. 6 січня 2021 року, Вашингтон, США

Учасників штурму Конгресу Сполучених Штатів Америки судитимуть за внутрішній тероризм. Порушили понад 25 справ.

6 січня законодавчий орган США мав оголосити результати голосування виборників, які підтвердили перемогу Джозефа Бай­дена на президентських виборах. Засідання перервали на кілька годин. Бо в будівлю Капітолію увірвалися прихильники чинного президента Дональда Трампа. Під час штурму загинули п'ятеро людей. Поліція затримала 52 осіб. У них знайшли рушниці, вибухівку, коктейлі Молотова й пластикові наручники. Конгресмени стурбовані тим, що в нападі могли брати участь військові та резервісти.

Навколо Капітолію зведуть 3-метровий паркан. У Пентагоні — міністерстві оборони США — побоюються можливих терактів під час інавгурації Джо Байдена 20 січня.

Трамп хотів заблокувати процедуру затвердження перемоги Байдена. Перед штурмом виступив на мітингу у Вашингтоні. Закликав прихильників у Капітолії привітати конгресменів-республіканців, які виступали проти результатів виборів. Прокуратура США вивчає роль Трампа у цих подіях. З'ясовують, чи не закликав він у виступі до насильства. За кілька годин звернувся до учасників штурму з проханням розійтися. Але зробив це занадто м'яко і вкотре повторив, що президентські вибори сфальсифіковані.

Соцмережа твіттер 8 січня назавжди заблокувала сторінку Трампа, бо вбачає ризик підбурювання до насильства. Після цього так само зробили фейсбук, ґуґл, інстаграм.

Після звільнення Капітолію Конгрес затвердив перемогу Байдена. 11 січня демократи з Палати представників оприлюднили проєкт резолюції, що розпочинає процес імпічменту Трампа. Хоч на посаді йому залишилося бути менше 10 днів. Його можуть усунути за 25-ю поправкою до конституції США. Вона передбачає процедуру передачі обов'язків президента, коли він не може їх виконувати.

— Увесь 2020 рік під час виборчої кампанії Трамп готував прихильників до заворушень, — говорить експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 50 років.

— До оприлюднення результатів казав, що вибори сфальсифікують. Вдалося сформувати спільноту фанів, які вірять кожному його допису в соціальних мережах. Але жоден із 60 судових позовів штабу Трампа не прийняли до розгляду, визнали безпідставними. Америка розділилася і соціально, і світоглядно.

Трамп готує електоральну базу для наступної виборчої кампанії. І боїться після передачі влади потрапити до в'язниці. Політична криза в США — його форма захисту від переслідувань.

Після штурму Капітолію віцепрезидент Майк Пенс та адміністрація могли використати 25-ту поправку до Конституції США. Вона існує із XIX століття. Дозволяє передати повноваження глави держави віцепрезиденту, якщо першого визнають неадекватним. Та Пенс цього не зробив. Республіканська партія теж розділена на прибічників і противників Трампа. Демократи пропонують імпічмент. В обох випадках відсторонення від влади —Трамп не зможе балотуватися. Політичні еліти в цьому зацікавлені. Але це посилить протестні настрої. Тому не тиснуть.

Реакція Києва нагадує українсько-білоруські відносини в серпні, коли почалися акції протесту проти визнання Лукашенка президентом. Говорили, що ми на боці народу. Але у Штатах він зараз розділений. Не повинні підтримувати жодну з партій. Треба наголошувати на дотриманні демократичних принципів і наполягати на правовому вирішенні конфлікту. Так завжди роблять американці.

Ця криза навряд чи вплине на відносини Сполучених Штатів з Україною. Однак невідомо, як Байден реагуватиме на Зеленського, який наговорив зайвого в розмові з Трампом (25 вересня 2019 року опублікували стенограму телефонної розмови президента США Дональда Трампа з українським главою держави Володимиром Зеленським за 25 липня. Американський президент закликав українського колегу розслідувати справу, що стосується ексвіцепрезидента США Джо Байдена та його сина. Зеленський пообіцяв зробити це. Зазначив, що новий генпрокурор, який буде "стовідсот­ково" його людиною, займеться цим. — ГПУ).

США підтримуватимуть Україну. Але до нас буде більше вимог і жорсткіший контроль за реформами.

Зараз ви читаєте новину «Після імпічменту Трамп не зможе балотуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути