середа, 04 серпня 2010 06:00

Підвищення тарифів не стимулює реформи в комунальному господарстві

 

На початок липня українці заборгували за комунальні послуги понад 10 млрд грн. Найгірше платять жителі Одеської області та Севастополя.

— Певне зростання неплатежів відбудеться у вересні, після запровадження нових тарифів на газ і тепло, — каже економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, 32 роки. — Але про кризу неплатежів говорити зарано. Видатки "Нафтогазу" і його дочірніх підприємств після підвищення цін на газ покриватимуть справні платники. Їх в Україні більшість.

У європейських країнах, наприклад, у Німеччині, люди витрачають на квартплату понад третину зарплати. У нас же уряд встановив межу на рівні 15 відсотків, за якою готовий надавати допомогу субсидіями. Але чи вистачить у нього коштів? Досі субсидії виділяли з місцевих бюджетів. І на цей рік збільшення допомоги ніхто не закладав. Тому державі варто терміново запроваджувати нові цільові програми або переглядати всі бюджети.

Подорожчання харчів зумовить інфляцію

Людям також не варто очікувати, що нові ціни на комунальні послуги спричинять реформу житлово-комунального господарства. Комунальники не мають економічних стимулів міняти щось у своїй роботі. Якість послуг залишиться на старому рівні.

Паралельно подорожчають харчі й товари. Це може призвести до зростання інфляції. Якщо цей показник перевалить за 1 відсоток із часу останньої індексації доходів, уряду доведеться підвищувати всі доходи людей.

Населення платить загалом дисципліновано

— Національна комісія регулювання електроенергетики не оприлюднила більш-менш зрозумілі розрахунки і принципи, за якими підвищують ціни на газ, — каже 51-річний Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій. — Це найбільша помилка уряду. У відповідь люди вже у вересні можуть відмовитися платити за новими розцінками. Але ця хвиля невдоволення триватиме недовго, місяць-два. Бо населення загалом досить дисциплінований платник. Не думаю, що зростання цін спровокує демонстрації, які сколихнуть усю країну.

Пеня і штрафи за несплату рахунків, якими лякає уряд, переважно розраховані на промислових споживачів і керівників теплокомуненерго. Такі санкції не є абсолютним злом, а дієвим механізмом для тих, хто зловживає розрахунками за комунальні послуги. Злісні неплатники повинні нести економічну відповідальність.

Ірина РИБАКОВА

Зараз ви читаєте новину «Підвищення тарифів не стимулює реформи в комунальному господарстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути