середа, 01 червня 2011 09:01

Підвищення цін найбільше зачіпає селян

 

Підвищення цін на продукти, газ, паливо і безробіття найбільше хвилюють селян. Такі дані всеукраїнського дослідження, яке провів Інститут імені Горшеніна у квітні.

— Люди вказують на ці проблеми, бо мають значно нижні доходи, ніж міські жителі, — пояснює експерт Інституту імені Горшеніна 31-річний Володимир Застава. — А проблеми корупції, екології та питання розпаювання і приватизації землі їх цікавлять менше, бо селяни значно рідше стикаються із державним бюрократичним апаратом, спілкуються з чиновниками. Опитування засвідчило, що менше 10 відсотків селян хочуть продавати свою земельну ділянку. Близько 20 відсотків здають її в оренду, а 70 відсотків узагалі проти того, щоб земля ставала товаром.

Головна мотивація переїзду людей із села до міста — прагнення поліпшити матеріальний стан своєї родини. Але думка, що більшість селян бажали би переселитися в міста, — це міф. Десь 80 відсотків сільських жителів хочуть залишитися. У людей похилого віку, пенсіонерів для переїзду немає ні можливості, ні охоти. Та й далеко не вся молодь прагне кудись перебратися.

Село сьогодні є територією офіційного відчуження, тотальної апатії. Частково це можна пояснити багаторічною політикою держави, яка воліла не помічати селян. Як основу економіки держави їх викреслили після 1917-го, коли почали нищити "куркулів".

Зараз ви читаєте новину «Підвищення цін найбільше зачіпає селян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути