пʼятниця, 11 травня 2012 10:42

"Під тиском обставин Тимошенко можуть звільнити"

"Під тиском обставин Тимошенко можуть звільнити"

Після того як Юлія Тимошенко оголосила голодування, президенти 14 європейських країн відмовилися приїжджати до України на Ялтинський саміт. Дехто з них прямо пояснив відмову ув'язненням екс-прем'єра.

— Справа Тимошенко стала дуже тісно пов'язаною з демократичним іміджем України, з економічною підтримкою Заходу, з кредитами Міжнародного валютного фонду, — говорить політолог 59-річний Віктор Небоженко. — 14 президентів Європи висловили солідарність із нею, а не з президентом Віктором Януковичем. Тимошенко не очікувала такої реакції, коли оголошувала голодування. Тут збіглися в часі проведення Євро, саміт у Ялті та феодалізм, який почав формувати в Україні Янукович. Європейці не пробачають такої політики. Свого часу через це вони дуже жорстко ставилися до Албанії, Косова, Румунії та Болгарії. У Європі вже років 100 не працює принцип — переможець отримує все, аж до життя переможених. А у нас вибори перетворилися на холодну громадянську війну, й переможений обов'язково має бути знищений.

Чого особисто для себе добилася Тимошенко?

— Уваги. Тепер у неї є один лікар із Німеччини, згодом з'являться й інші. З в'язниці вона вже виїхала. Потім потрапить до іншої лікарні. Можливо, у Києві. А вже потім літак Червоного Хреста переправить її до Швейцарії, якщо вона погодиться. Під тиском обставин Тимошенко можуть звільнити.

Що ще, крім голодування, є в арсеналі екс-глави уряду?

— Важко сказати, але то був дуже сильний хід. Хоча й ризикований, бо голодувати у в'язниці — пряма дорога до смерті.

Яких збитків зазнала Україна внаслідок акції Тимошенко та бойкоту Ялтинського саміту?

— Нові гроші до нас не прийдуть. У Європі знизили індекс інвестиційної привабливості України. Якщо президент якоїсь країни відмовився їхати до нас, значить, її бізнесмени не можуть розраховувати на захист своєї держави. Тобто у них з'являються величезні ризики у торгівлі з нами. У разі неприємностей їм скажуть: "Ми вас попереджали, що з українцями не можна мати справу". Тому інвестиції колосально знизяться. І нашим бізнесменам буде значно важче працювати з європейськими партнерами.

Зараз ви читаєте новину «"Під тиском обставин Тимошенко можуть звільнити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

109

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути