четвер, 05 березня 2020 07:00

Першим номером партії представив учительку початкових класів

— У мене є один недолік — люди часто вважають мене дурнем чи блазнем. Але і в цьому є плюси, — говорить словацький політик 47-річний Ігор ­Матович. 29 лютого виграв парламентські вибори. Має стати новим прем'єр-міністром Словаччини.

Його партія "Звичайні люди і незалежні особистості" здобула чверть голосів виборців — 53 мандати зі 150. Друга із 38 місцями в парламенті — "Соціальна демократія", яка була при владі з 2006‑го. По 17 місць отримали партії "Ми — родина" та націоналістична "Народна партія — Наша Словаччина". Останню називають проросійською. Замикають список "Свобода і солідарність" — 13 місць, та партія експрезидента Андрея Кіски "Для людей" — 12 мандатів.

Рейтинг владної партії у Словаччині впав після вбивства журналіста Яна Куцака та його нареченої Мартіни Кушнірової 2018‑го. Куцак розслідував зв'язки наближених до прем'єра осіб з італійськими бізнесменами, які співпрацюють із мафією.

Ігор Матович — підприємець. Обіцяв боротися з корупцією. Замість звичної реклами на білбордах випускав на телебаченні реалітішоу. Там показував нерухомість, що нібито належить корумпованим політикам. Знімав сюжети про те, як через кіпрські підозрілі фірми зі Словаччини виводять гроші в офшори. У відкритому списку партії першим номером представив учительку початкових класів.

— Словаччина в Євросоюзі, але має проблеми з корупцією. Виборці захотіли позасистемних кандидатів, — каже експерт-міжнародник Максим Джигун, 22 роки. — У країнах зі стабільною економікою й соціальним захистом, як у Німеччині чи Швейцарії, не прагнуть кардинальних змін.

2014 року Матович брав участь у пікетах під російським посольством на підтримку України.

Зараз ви читаєте новину «Першим номером партії представив учительку початкових класів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути