вівторок, 15 грудня 2009 18:25

Пенсії ліквідаторам Чорнобильської аварії збільшили на 15%

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко співає Гімн України під час церемонії покладання квітів до пам’ятного знака Воїнам Чорнобиля з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у Києві 14 грудня 2009 року
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко співає Гімн України під час церемонії покладання квітів до пам’ятного знака Воїнам Чорнобиля з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у Києві 14 грудня 2009 року

У бюджеті на 2010 рік на чорнобильські програми заплановано 7 млрд грн. Минулого року на це виділяли 6 млрд грн. Додатковий мільярд уряд витратить на будівництво надійного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС і на виплату спеціальної адресної допомоги учасникам ліквідації аварії і постраждалих від неї. Про це заявила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко на зустрічі з ліквідаторами.

— Ці люди заслужили право на гідне життя й на безпеку майбутніх поколінь, — прем"єрка прокоментувала своє рішення.

Заступник міністра праці і соціальної політики Віктор Іванкевич підтвердив, що витрати на соціальний захист чорнобильців наступного року справді збільшаться. Крім того, він нагадав, що протягом року уряд забезпечив підвищення всіх грошових виплат ліквідаторам і людям, які працюють на Чорнобильській АЕС.

— Останнє рішення Кабміну стосувалося підвищення пенсії з 1 листопада всім чорнобильцям на 15 відсотків, — зазначає Іванкевич.

Тимошенко пообіцяла, що докладе максимум зусиль для того, щоб ліквідатори, які стоять у черзі на житло, найближчим часом отримали квартири за антикризовою програмою уряду в будівельній сфері. За її словами, незважаючи на фінансову кризу, цього року "виконуються всі чорнобильські програми".

— Уряд ніколи не намагався фінансувати чорнобильські програми за залишковим принципом, — каже Тимошенко. — У новому році відновиться економічне зростання і зникне політичне протистояння, що дозволить новій владі збільшити всі соціальні виплати, зокрема — за чорнобильськими програмами державної підтримки. Уряд затвердив план суттєвого посилення всіх соціальних програм, починаючи з березня 2010-го.

Обов"язок кожного з нас – підтримувати тих, до кого в сім"ю прийшла чорнобильська біда

Юлія Тимошенко подякувала ліквідаторам аварії:

— Низький уклін вдовам і сім"ям тих, хто не дожив до цього дня. Обов"язок кожного з нас – пам"ятати про це і підтримувати тих, до кого в сім"ю прийшла чорнобильська біда.

Турботу Тимошенко про чорнобильців високо оцінив політолог Володимир Поляков. За його підрахунками, уряд минулого року виділив 16,7 млн грн для погашення кредитної заборгованості за житло, придбане для чорнобильців, а в квітні 2009-го прем"єр-міністр вручила ключі від нових квартир першим щасливим власникам. Проте опоненти Тимошенко, за словами Полякова, їй цього не пробачили.

— У регіонах, що славляться сильними позиціями Партії регіонів, почали регулярно затримувати виплати чорнобильцям. У Луганській області в липні ситуація загострилася настільки, що ліквідатори оголосили голодування. Потім проблема повторилася на Харківщині, в інших регіонах, — каже експерт. За його словами, "Юлія Тимошенко особисто займалася з"ясуванням всіх обставин справи, проте зрозуміло, що одна вона не може за всім устежити".

— Саботаж місцевою владою чорнобильських соціальних програм став однією з форм передвиборної боротьби проти Тимошенко, — вважає Поляков.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії ліквідаторам Чорнобильської аварії збільшили на 15%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути