Ексклюзиви
середа, 06 квітня 2011 03:15

Пекло миліше за Батьківщину

У Міністерстві закордонних справ говорять, що не отримують нових заявок на евакуацію українців із Японії. На останньому евакуаційному авіарейсі було 100 вільних місць. Це при тому, що на момент землетрусу в цій країні перебували від 511 до 1590 українців. Вивезли ж загалом 190.

Якщо дані МЗС про відсутність охочих правдиві, така поведінка співвітчизників видасться ненормальною будь-кому, хто стежить за новинами з Японії. Адже катастрофу на атомній станції "Фукусіма-1" не вдається усунути. Тому рівень життя в цій країні та економічні перспективи істотно знизилися. Через загрозу широкого радіоактивного забруднення Японія різко скоротила експорт. Ці економічні втрати додадуться до мільярдних видатків на відбудову зруйнованої інфраструктури та виплати постраждалим. Роками бракуватиме електроенергії. Отже, на вигідне працевлаштування тамтешнім українцям сподіватися більше не варто. Зате можна розраховувати на загострення таких типово японських проблем, як дорожнеча житла й харчів, переповненість громадського транспорту.

Видно, на чужині українців утримує не "ласий шматок" у вигляді зарплати, стипендії чи кредиту на бізнес. Наші співвітчизники вбачають там інші позитиви: патріотизм, свідомість, згуртованість народу, вроджену звичку до цивілізованого бізнесу та політики.

У Японії немає мародерства. Зате є тисячі охочих безкоштовно чистити туалети за біженцями. На іншому боці земної кулі жителі лівійського міста Бенгазі на третій день після повстання самоорганізувалися охороняти порядок й вивозити сміття. Вони не ворогують через те, хто є "комендантом Майдану" і кому потім стати прем'єром. В Україні ж крадуть кришки каналізаційних люків, нездоланною проблемою є дотримання правил дорожнього руху чи пошук донорів крові.

Можливо, здатність до згуртованого, цивілізованого життя виникне в українському суспільстві після революції, на яку очікують не лише опозиція та бізнес, а й влада. Проте є побоювання, що доти наші співвітчизники намагатимуться втекти з Батьківщини.

Результати добровільної евакуації українців із Японії та Лівії стануть яскравою оцінкою, яку громадяни виставляють нашій державі. Навіть пекло на землі для них комфортніше, ніж мирна "стабільна" Батьківщина, де життя "покращується вже сьогодні".

Зараз ви читаєте новину «Пекло миліше за Батьківщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути