Ексклюзиви
четвер, 14 вересня 2006 14:56

"Партія регіонів стане основною опорою президента"

  Станіслав Бєлковський: ”До ЄЕП приєднуються, тільки аби догодити Путіну”
Станіслав Бєлковський: ”До ЄЕП приєднуються, тільки аби догодити Путіну”

Російський політолог Станіслав Бєлковський, 34 роки, прогнозує співробітництво президента Віктора Ющенка з прем"єром Віктором Януковичем і скептично оцінює перспективи Юлії Тимошенко.


Коаліцію національної єдності за участі "Нашої України" таки створять?

— Це станеться найближчим часом. Основна українська опозиціонерка Юлія Тимошенко своєю активністю це лише прискорить. А "нашоукраїнці" підуть на все, щоб увійти до такої коаліції. Лідер комуністів Петро Симоненко з неї може навіть вийти, щоб допомогти "Нашій Україні". Та зробить це лише за умови, що в українському уряді залишаться міністри від Компартії.

Юлія Тимошенко залишиться радикальною опозиціонеркою?

— Вона точно реалізовуватиме так звані аварійні сценарії. Бо не може чекати аж до 2009 року.

Звісно, Тимошенко залишається найяскравішим українським політиком. Проте її політичне майбутнє далеко не оптимістичне. Еліта навколо неї вже не згуртується. Всі знають, що з цією жінкою легко домовитися. Але так само легко Тимошенко може ці домовленості порушити. Власне, це і стало основною причиною руйнування помаранчевої коаліції. Тоді Тимошенко відмовилася виконувати домовленості з Олександром Морозом.

Які будуть відносини між Віктором Януковичем та Володимиром Путіним?

— За останні два роки ситуація дуже змінилася. Після помаранчевої революції російський президент був роздратований поведінкою Леоніда Кучми та Віктора Януковича. Вважав, що вони не зробили нічого для подолання Майдану та затвердження Януковича на президентській посаді.

Проте зараз Путін і Янукович — політичні партнери й деякою мірою навіть друзі. Але саме тому Путін не дуже зрадів, коли Янукович удруге став прем"єр-міністром. Бо президентові Росії набагато легше було б відмовляти у зниженні ціни на газ комусь іншому. Наприклад з помаранчевого табору.

Тимошенко не може чекати аж до 2009 року

З іншого боку, Янукович уже не прокремлівський політик. У Росії його приймали досить холодно. Володимир Путін дав зрозуміти, що за жодних обставин не піде на значні поступки в газових питаннях. Любові, яка була два роки тому, між Путіним і Януковичем уже немає.

Проте недавно Янукович їздив до Москви ніби на лікування, а кажуть — насправді до Путіна...

— Ніяких близьких стосунків між цими людьми немає. Ці чутки навмисно розповсюджує опозиція. Наприклад, Юлії Тимошенко вигідно підкреслювати залежність Януковича від Кремля. Насправді ж її вже не існує. Янукович зараз так само залежний від Москви, як Ющенко чи Єхануров.

У проекті програми нового уряду до 2011 року багато йдеться про співпрацю з ЄЕП і нічого — про Євросоюз...

— Це така собі штучна пропаганда, яка має на меті налагодити нормальні відносини з Росією та домовлятися щодо цін на газ у наступному році. Насправді ж усі розуміють: концепцію ЄЕП втілити в життя не можна взагалі. Після завершення президентського терміну Володимира Путіна це вже не буде проектом ані сучасного, ані майбутнього. Бо відомо, що керівники держав приєднуються до ЄЕП, тільки аби догодити Путіну.

Рух же України до Світової організації торгівлі та Євросоюзу буде продовжено. В СОТ Україна опиниться найближчим часом. До ЄС же увійде років за двадцять, не раніше.

У тому ж урядовому проекті мовиться також і про надання російській мові статусу державної...

— Ні, це теж показне. Партія регіонів виб"є для російської мови лише статус регіональної. Цього буде цілком достатньо для хорошого самопочуття мешканців сходу та півдня України. Українізація у вас має проводитися поступово, ненав"язливо. Ніяких насильств не має бути.

Як складатимуться відносини Віктора Ющенка і Віктора Януковича?

— Сьогодні Януковичу вигідно підтримувати стабільні відносини з Ющенком та зміцнювати роль Партії регіонів. Прем"єр імовірно не висуватиме свою кандидатуру на наступних президентських виборах. Партія регіонів цілком серйозно розглядає на цю посаду кандидатуру чинного президента. Якщо так станеться, то альянс Ющенко—Янукович протягом наступних двох-трьох років буде дуже успішним. І Партія регіонів стане основною опорою президента. Якщо з Віктором Ющенком домовитися не вдасться, "регіонали" вестимуть переговори з Олександром Морозом.

Чи може в Україні сформуватися двопартійна система?

— Це було б дуже загрозливим. Верховна Рада перетворилася б на таку собі раду української федерації. Загалом же Україна не зацікавлена в існуванні партій за регіональною ознакою, які відстоювали б окремі етнічні, ментальні чи мовні інтереси. Ваше майбутнє — за загальнонаціональними партіями.

Загалом же впродовж наступного політичного сезону політика в Україні буде збалансованою. Проте на неї дуже впливатиме Юлія Тимошенко. Від її "аварійних" дій багато що залежатиме. Зокрема рівень співробітництва між президентом та прем"єром.

Попри особисті суперечності між цими двома лідерами, вони підтримуватимуть один одного в багатьох державних питаннях саме завдяки тиску на обох з боку Тимошенко. Тобто найближчим часом вони приречені на співпрацю. Весь наступний сезон пройде у політичній боротьбі між Тимошенко з одного боку і Ющенком та Януковичем — з боку іншого.

Зараз ви читаєте новину «"Партія регіонів стане основною опорою президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути