четвер, 18 лютого 2010 20:12

Парламентарії не готові до місцевих виборів

Верховна Рада всупереч Конституції скасувала місцеві вибори, що планувалися на 30 травня 2010 року. Рішення провели голосами Партії регіонів, Блоку Литвина, комуністів і деяких "нашоукраїнці". У фракції НУ-НС постанову підтримали депутати, що тяжіють до Віктора Ющенка, В"ячеслава Кириленка і представники Української народної партії Юрія Костенка. Проти такого рішення виступили "бютівці" та окремі депутати з НУ-НС і позафракційні.

Що штовхало депутатів перенести вибори?

"Регіонали" погрузли в переговорах щодо коаліції. Перемога Віктора Януковича на виборах президента змушує їх відправити Юлію Тимошенко у відставку. Але з формуванням нової коаліції та уряду є серйозні проблеми. Конституція точно визначає терміни для цих процедур. Якщо "регіонали" не вписуються в них, то прирікають Верховну Раду на розпуск. Тому їм не до місцевих виборів. Ще й невідомо з ким доведеться об"єднуватися в коаліцію. Можливо, з "нашоукраїнцями", а це точно не сподобається більшості виборців Партії регіонів і вдарить по рівню підтримки. А спіймавши облизня на місцевих виборах, можна підкосити свої шанси на ймовірних дочасних парламентських.

Комуністи сьогодні виступають партнерами Партії регіонів. Особливих побажань щодо місцевих виборів у них немає. Тому вони спокійно підтримали союзників.

Мотиви Володимира Литвина не менш очевидні. Із виходом на арену молодих політичних "тигрів" Сергія Тігіпка та Арсенія Яценюка, він скоро може поповнити лаву почесних пенсіонерів. Тому йому вигідно затягувати час.

"Нунсівців", які підтримали постанову, також лякає примара будь-яких виборів. Адже невідомо, у форматі якої політичної сили вони йтимуть до людей. "Наша Україна" з низькими рейтингами не забезпечить місця усім охочим. Політичні карлики, які сформували блок НУ-НС, неспроможні до самостійного виживання. Амбіційний В"ячеслав Кириленко, схоже, профукав свій час. У ніші молодих і перспективних з"явилися нові, більш переконливі персонажі. Віктору Ющенку також потрібен час, щоб відновитися для політичної боротьби. Тож практично всім "нашоукраїнцям" вибори не на часі. Спокійнішими можуть бути лише ті з них, кому Тимошенко гарантувала місце в "бютівській" команді.

Литвин, із виходом на арену молодих політичних "тигрів" Тігіпка та Яценюка, скоро може поповнити лаву почесних пенсіонерів

Юлії Володимирівні ці вибори також не конче потрібні. Однак вона вхопилася за привід, щоб покритикувати "регіоналів" та інших в антидемократичній змові.

У найбільшому програші Тігіпко, Яценюк, Тягнибок та інші політики, які б могли отримати або покращити своє представництво в місцевих радах. Насамперед ці регіональні вибори потрібні були Тігіпку та Яценюку, щоб закріпити свою підтримку, отриману в ході президентської кампанії. Зараз же їм доведеться придумувати щось інше, аби не розгубити своїх прихильників до наступних виборів.

Призначення нової дати місцевих виборів залежатиме від того, як швидко Партія регіонів розбереться з формуванням нової коаліції. Чим більша невизначеність, тим дальшим буде термін виборів. Імовірно, вони відбудуться в один день із дочасними парламентськими. Для перестраховки вже в найближчі дні "регіонали" можуть перекинути їх аж на весну 2011-го, щоб мати час утрясти ситуацію в парламенті.

Зараз ви читаєте новину «Парламентарії не готові до місцевих виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути