Ексклюзиви
четвер, 04 вересня 2008 20:17

Отримавши Крим, Кремль назавжди втратить Київ

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Серпнева війна між Росією та Грузією сколихнула Україну, Європу, весь світ. Зрозуміло, що особливу тривогу викликала фактична анексія Південної Осетії та Абхазії. Чи може повторитися південноосетинський сценарій у Криму?

На перший погляд передумов для збройного конфлікту в Кримській автономії вистачає. Там є російські військові, Чорноморський флот, який Москва бажала б залишити в Севастополі й після 2017 року. Є потужна когорта прокремлівських політиків. Є жителі півострова, що симпатизують Росії, зокрема незаконні володарі російських паспортів. Уява малює "миротворчу" операцію щодо захисту громадян РФ із подальшим відторгненням Криму від України. І все це цілком у дусі Кремля! Втім у нагнітанні обстановки на півострові зацікавлені й деякі київські політики — "оборона Криму" може стати передвиборним козирем.

Схожість між Грузією та Україною, Південною Осетією та Кримом справді лежить на поверхні. Та варто копнути глибше, як виявляються й принципові відмінності.

Перше. Кримчани справді недолюблюють центральну владу — тут дається взнаки і російська пропаганда, і непродумані ініціативи столичних чиновників. Але все ж таки відносини Києва й Сімферополя не можна порівнювати з грузинсько-осетинськими. На початку 1990-х у нас не було свого президента Гамсахурдіа — могильника багатонаціональної Грузії. Не було кровопролитної війни і взаємних етнічних чисток, після яких грузини, осетини й абхазці навряд чи могли б жити в одній державі. Кримчани не ходять вулицями з автоматами Калашникова. На відміну від Південної Осетії Крим не схожий на просочений бензином, готовий спалахнути від найменшої іскри факел.

Друге. Економіка Південної Осетії тісно пов"язана з війною і невизначеним політичним статусом — контрабанда, зброя, наркотики. А в Криму багато мільйонів доларів укладено в курортний бізнес. Широко представлений російський капітал, зокрема наближені до Кремля інвестори. Вони добре розуміють, чим загрожує збройний конфлікт на півострові: перетворені на готелі й аквапарки гроші будуть втрачені назавжди. Досить кілька артилерійських залпів, щоб туристи шарахалися від Криму ще років із 10. Великому капіталу, що освоїв півострів, необхідний спокій, і він гратиме роль стримуючого чинника.

Попереду президентські вибори, що дає Москві непогану можливість досягти свого без зброї

Третє. Відторгаючи Південну Осетію й Абхазію від Грузії, кремлівське керівництво нічого не втрачало. Так, військова агресія ще більше налаштувала грузин проти Москви. Ну то й що? Проросійської політичної еліти в Грузії і так немає, понад 70% громадян підтримують вступ країни в НАТО. Кремль узяв у ворожої держави все, що міг — дві бунтівні провінції.

В Україні ситуація інша. Половина вітчизняного політикуму не приховує симпатій до Росії. Попереду президентські вибори, що дає Москві непогану можливість досягти свого без зброї. Новий український лідер може виявитися поступливішим у питаннях Чорноморського флоту і НАТО. Спроби ж анексувати Кримський півострів лише підвищать рейтинг антикремлівських сил. Відторгнувши Крим, Росія назавжди втратить Київ. Отже, зараз Путіну й Медведєву невигідно реалізовувати південноосетинський сценарій в АРК — росіяни принаймні дочекаються 2010 року. Можливо, слабка, але все ж таки втіха.

Втім уявімо найгірший варіант розвитку подій. Навіть при ньому "висадити в повітря" Кримський півострів важче, ніж Південну Осетію, зате наслідки такого вибуху можуть виявитися набагато страшнішими. У Грузії розконсервували розпочату в 1990-х війну з відомим набором учасників. У Криму ж спалахне абсолютно новий конфлікт, що загрожує непередбачуваними поворотами і ланцюговими реакціями. Скажімо, як проявить себе грізний ісламський чинник, якщо обстановка в АРК дестабілізується? Цього не знає ніхто.

Отож імовірність того, що Крим повторить долю Південної Осетії, не надто велика. Але якщо політичні амбіції візьмуть верх над здоровим глуздом і кримська карта все ж таки буде розіграна, утримати ситуацію під контролем не зможуть ані Київ, ані Москва.

Зараз ви читаєте новину «Отримавши Крим, Кремль назавжди втратить Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути