Ексклюзиви
середа, 07 березня 2012 07:23

"Відносини Москви з Києвом не будуть конструктивними"

Автор: фото з сайта www.itogi.ru
  Лілія Шевцова: ”Протестна хвиля на емоційному гаслі ”за чесні вибори” не структурована. Вона піде на спад”
Лілія Шевцова: ”Протестна хвиля на емоційному гаслі ”за чесні вибори” не структурована. Вона піде на спад”

Главу російського уряду Володимира Путіна в понеділок оголосили переможцем президентських виборів. За нього проголосували 63,6% виборців. Лідер Компартії Геннадій Зюганов набрав 17,18% голосів, самовисуванець мільярдер Михайло Прохоров — 7,98%, лідер Ліберально-демократичної партії Володимир Жириновський — 6,22%, Сергій Миронов зі "Справедливої Росії" — 3,86%. Незалежні спостерігачі назвали вибори нечесними, каже політолог із Московського центру Карнеґі 62-річна Лілія Шевцова.

— По-перше, перемогу Путіна сконструювали штучно, допуском одних опонентів до виборчого процесу і відмовою іншим, — пояснює Лілія Шевцова. — З Путіним змагалися лише четверо призначених ним же опонентів. Це нечесно. По-друге, нинішнє законодавство дало поле для фальсифікацій та викривлення результатів голосування. Є факти "каруселей", голосувань із відкріпними талонами — тисячі людей возили автобусами від однієї дільниці до іншої. ЦВК нарахувала лише декілька таких порушень, а спостерігачі від кандидата Михайла Прохорова — близько трьох тисяч.

Третє, вибори й підрахунок голосів організувала Центральна виборча комісія на чолі з Володимиром Чуровим, який маніпулював результатами виборів до парламенту в грудні.

Опозиція може домогтися перегляду результатів виборів?

— Теперішніх протестів опозиції не досить для того, аби Путін пішов у відставку. Сам він уже показав ставлення до мітингувальників — назвав їх оранжевою чумою, зрадниками, якими маніпулює Захід, США тощо. Путін вірить у те, що сам говорить.

Протестна хвиля на емоційному гаслі "за чесні вибори" не структурована. Вона піде на спад. Далі стадія громадянської активності має перерости в більш чіткий політичний рух.

Чого мав би добиватися цей новий політичний рух?

— Змін Конституції, які звузять повноваження президента. Тоді політичну систему країни можна буде хоч якось реформувати. Це головний пріоритет другої протестної хвилі.

Путін може реформувати політичну систему?

— Якби Путін хотів перегорнути нову сторінку історії, почав би з чесних виборів. Принаймні міг бути другий тур. Але Путін почав свій третій термін із брудних кроків. Важко повірити в його здатність до змін.

Путін є жертвою системи, яку сам збудував. Будь-який свіжий вітерець у ній може викликати ефект страшної російської завірюхи. Нинішній президент ніколи не боровся з подібним до себе політиком у рівних умовах, тому шанси його у відкритій боротьбі невисокі.

Путін діятиме апробованими методами. Купуватиме всіх, кого можна. Тиснутиме на тих, хто не піддається. Високі ціни на нафту забезпечать йому підтримку 30-40 відсотків електорату, якому гарантуватимуть стабільні зарплати. Але вже влітку зростуть тарифи на всі види комунальних послуг. Ось тоді й почнеться танення рейтингу президента.

Чи варто очікувати змін у зовнішній політиці Росії?

— Путін далі вестиме дипломатичний діалог із Заходом і отримуватиме всі преференції від торгівлі з ним. З іншого боку — проводитиме жорстку антизахідну пропаганду в Росії. Якщо ситуація в Росії погіршиться, то риторика стане більш антизахідною. Російське самодержавство вимагає існування "галактики ворогів", тому нічого хорошого не варто чекати. Це стосується й відносин з Україною. Вони не будуть прогнозованими чи конструктивними, як би сам  Київ не прагнув цього.

Зараз ви читаєте новину «"Відносини Москви з Києвом не будуть конструктивними"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути