четвер, 08 квітня 2021 06:00

Ощадбанк програв суд

Апеляційний суд Парижа 30 березня вирішив, що Міжнародний трибунал не мав юрисдикції присудити виплату Росією Ощадбанку $1,3 млрд. Ідеться про відшкодування за захоплене майно в Криму. Український державний банк планує оскарження.

Суд підтримав позицію міністерства юстиції РФ. Мовляв, відділення Ощадбанку на півострові створили до 1 січня 1992 року ще в радянський період. Тому вони нібито не підпадають під дію угоди про взаємний захист інвестицій.

Арбітражний розгляд позову проти Росії почався 2016-го. У листопаді 2018 року трибунал підтвердив, що РФ неправомірно забрала інвестиції банку на півострові.

— Рішення суду не остаточне. Ймовірно, Ощадбанк має додаткові аргументи, — говорить правник Геннадій Друзенко, 48 років. — Це рішення не по суті. Стосується лише того, чи мав арбітраж юрисдикцію виносити своє. Найвища інстанція теж розглядатиме виключно питання юрисдикції, а не того, чи правомірно Росія віджала українські інвестиції. Якщо винесе вирок на користь Києва — залишиться чинною вимога до Москви ­виплатити нам компенсацію. Якщо на користь Росії — матиме лише конкретне застосування і не розповсюджуватиметься на подібні справи.

Зараз ви читаєте новину «Ощадбанк програв суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути