пʼятниця, 30 липня 2010 09:22

Опозиція переживає кризу довіри до лідерів

Автор: фото з сайта politorg.net
  Сергій Таран: ”Хто вчора був при владі, ніяк не може оговтатися”
Сергій Таран: ”Хто вчора був при владі, ніяк не може оговтатися”

Безпорадність опозиційних сил зумовлена суперечками за першість між їхніми лідерами. Так вважає голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" 41-річний Сергій Таран:

— Після виборів сторона, яка програла, у перші півроку почувається розбитою і розгубленою. Так було, коли Леонід Кравчук поступився президентством Леонідові Кучмі, а Віктор Янукович — Вікторові Ющенку. Те саме бачимо й тепер: хто вчора був при владі, ніяк не може оговтатися.

Що потрібно, щоб опозиція відчула силу?

— По-перше, влада вже почала щось робити й помилятися. Яскравий приклад — підвищення комунальних тарифів. Це вже нагода для критики з боку опозиції. Другий фактор: поява нових лідерів. Вони мали б працювати ефективніше, а не так, як це робили нинішні опозиціонери.

Чому не народжується другий ешелон опозиції?

— Він визріває, але нинішня політична система дуже жорстко відсіює нові обличчя. Вона робить це й через закриті партійні списки на виборах, і через жорстку ієрархію всередині опозиційних сил. Нові проекти й обличчя вибухнуть на весну.

З"явиться радикальна опозиція?

— Якщо радикальна у сенсі збройної боротьби за владу, то така опозиція не потрібна. Майбутнє матиме проект, який запропонує радикальне оновлення суспільства, очищення від тих політичних еліт, які дискредитувалися у владі та опозиції.

Опоненти влади на канікули не ходять

Яка ідея опозиції знайде широку підтримку?

— Найбільша проблема опозиції — криза довіри людей до особистостей. У політичних силах мало діячів із чіткою громадянською позицією. Бракує тих, хто публічно демонструє принциповість і не зіпсував собі репутацію.

Якщо говорити про ідеї, то це розмови реформи та оновлення суспільства більшість людей досі сприймають дуже важко. Тому суперзавдання опозиції — перекласти ці ідеї зрозумілою людям мовою. Якщо говорити про реформу житлово-комунального сектору, то слід пояснювати, якими мають бути якісніші послуги, як припинити розкрадання грошей у жеках.

Як опозиційним рухам модернізуватися?

— Їм насамперед потрібно припинити суперечку за першість. Лідери чубляться між собою. А це породжує недовіру. Скажімо, Комітет національного порятунку створили навздогін перемозі Віктора Януковича. Й одразу ж почали змагатися між собою, хто першим засуджуватиме дії нового президента. А зараз, коли можновладці дружно пішли у відпустки, взагалі зникли з поля зору. Опоненти влади на канікули не ходять.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція переживає кризу довіри до лідерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути