вівторок, 23 квітня 2019 06:26

"Олігархи викачують гроші з енергоринку через зелений тариф"

Уряд планує заборонити встановлювати сонячні панелі на земельних ділянках. З такою пропозицією міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Насалик підтримує правки до законопроекту №8449-д, запропоновані народним депутатом Ольгою Бєльковою. Передбачають, що мешканці приватних будинків можуть розміщувати малі сонячні електростанції потужністю до 50 кВт на дахах і фасадах, але не на землі. Міністр пояснює це тим, що 7,5 тис. власників сонячних панелей мали б забезпечувати свої потреби в енергії, натомість перетворили це на бізнес.

"Будівництво приватних сонячних електростанцій переросло у підприємництво. Це створює додаткове фінансове навантаження на інших споживачів і погіршує показники якості електроенергії в мережі. Ситуація ускладнюється у разі низького рівня власного споживання. Коли станції встановлюють на недобудованих об'єктах, земельних ділянках", — пише у зверненні до прем'єра 56-річний Ігор Насалик.

В Україні вироблення альтернативної енергії заохочують із 2008 року. Діє так званий зелений тариф. Зобов'язує постачальників електроенергії купувати її у малих гідроелектростанцій. А також у вітрових, сонячних і тих, що використовують біомасу як паливо. Зелений тариф передбачає компенсацію від держави для виробників альтернативної електро­енергії. За видобування сонячної енергії повертають 5 грн за 1 кВт год.

Із 7,5 тис. домогосподарств, що встановили сонячні батареї, 4,5 тис. торік уже експлуатували.

— Це рішення може обмежити можливості українців щодо розвитку персональної сонячної енергетики. Кажуть, так хочуть упорядкувати підходи до її ведення. Насправді за цим стоять інтереси олігархічних груп, — говорить експерт із енергетики Михайло Гончар, 55 років.

— Домашні сонячні електростанції малопотужні — 10–30 кіловат. Служать передусім для власних потреб, але завжди мають надлишок, що раніше продавали. Скидали у мережу. Це їй не шкодило, а навпаки — стабілізувало.

А великі енергокомпанії будують сонячну електростанцію на 100–200 мегават. Остільки це "чиста" енергія, вона сплачується за зеленим тарифом. Виробник отримує компенсацію за її виготовлення. Звідки ці гроші можна взяти? За рахунок дешевої енергогенерації — з атомних станцій. Так альтернативна енергетика паразитує на базовій. Олігархи викачують гроші з енергоринку через зелений тариф.

Пропозиція міністерства — антиєвропейський підхід. У ЄС чимдуж намагаються перетворити споживачів енергії у виробників. Там вітають продаж залишку, що не спожило господарство. Це допомагає енергетичній системі і дає можливість виробникові не лише економити, а й заробляти.

Наші олігархи порахували, що такий заробіток відкушує шматок їхнього пирога. В Україні є кілька мільйонів господарств. Рано чи пізно більшість перейде на альтернативні джерела. Вони мінімізують залежність від великих енергокомпаній, а ті втратять гроші.

Триває політика переходу на альтернативні джерела, щоб зменшити залежність від російського газу. Україна підтримуватиме альтернативну енергетику, але як саме? З погляду націо­нальних інтересів, варто розвивати сонячну енергетику на рівні домогосподарств. А держава намагається змінити ситуацію на користь великих виробників.

Зараз ви читаєте новину «"Олігархи викачують гроші з енергоринку через зелений тариф"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути