Ексклюзиви
неділя, 15 квітня 2012 09:00

Олігархи перетнуться на виборах із професійними політиками

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Михайло Басараб: ”Перемога комуністів у мажоритарних округах буде рідкісним винятком”
Михайло Басараб: ”Перемога комуністів у мажоритарних округах буде рідкісним винятком”

Конституційний суд заборонив одночасно балотуватися в нардепи за мажоритарним округом та за партійним списком. Це вдарить по політиках "другого ешелону", вважає експерт Першої рейтингової системи 35-річний Михайло Басараб:

— Вигода влади від цього рішення в тому, щоб спричинити певну знервованість і смуту в опозиційному таборі, — пояснює Басараб. — По-перше, численним представникам опозиції буде важко домовлятися між собою при розподілі округів чи місць у партійних списках. Друге, опозиціонерам просто неможливо зробити правильний вибір. Рішення йти по мажоритарному округу може закінчитися банальним зняттям кандидата з виборів. А очолити виборчий список і не подолати 5-відсотковий бар'єр — означає купити квиток на політичний "Титанік".

Рішення суду значно збільшило ризики для політиків, які не співпрацюють із владою.

Хто з політиків та партій програє найбільше?

— До групи ризику належить "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, партія Литвина. Краща ситуація у Віталія Кличка. Але перед виборами його можуть облити брудом і це вплине на рейтинг.

Дуже делікатна ситуація для Олега Тягнибока. Його "Свобода" на сьогодні не має переконливих шансів. Тому керівництво партії спробує пошукати щастя в мажоритарних округах, де їхні позиції достатньо вагомі. З точки зору іміджу — це неправильно. Виходить, лідер не вірить у свою політичну силу. Але на терезах депутатство. У багатьох нерви не витримають.

Перемога комуністів в мажоритарних округах буде рідкісним винятком. Усі комуністи, які бажатимуть пройти до парламенту, використовуватимуть партійний список.

Як заборона подвійного балотування вплине на партії взагалі?

— Депутат, який переможе в мажоритарному окрузі, матиме всі підстави вважати себе самодостатнім політиком, не зобов'язаним партії. Такі створять значне незалежне політичне середовище в наступному парламенті.

Для виконавчої влади таке незалежне середовище в Раді вигідне?

— Звичайно. Між непідзвітними депутатами буде значно менше довіри, тому сформувати якусь цілісну опозицію буде складно. Апетити окремих кандидатів будуть набагато менші, ніж цілих політичних партій. Владі буде легше домовлятися конкретно з окремим депутатом або налаштовувати їх одне проти одного.

Як змінюються правила гри для бізнесменів, які йтимуть у депутати?

— Для них це також удар. Є розцінки на місця в списку всіх прохідних політичних сил. Якщо боротьба за місце в списку загострюється, діятиме закон ринку — ціна зростатиме.

Олігархи, які планували йти по мажоритарці, можуть зіштовхнутися з новими конкурентами — відомими політиками, які не пішли за списками. Зрозуміло, політики викладатимуться в цій боротьбі по повній. Бізнесменам буде дуже непросто перемогти. Бо той же Анатолій Гриценко може виграти мажоритарку в будь-кого.

Що означатиме не потрапляння до парламенту таких людей, як Тягнибок, Гриценко, Кличко?

— Це ослаблення всього депутатського корпусу. Я не маю ніяких ілюзій щодо цих політиків, але вважаю, що діячі другого ешелону мають мотивацію і шанс посунути лідерів першої ланки. Відсутність у парламенті Кличка, Гриценка, Тягнибока означатиме спокійний сон для топових політиків, які законсервують своє домінування у владі та опозиції.

Зараз ви читаєте новину «Олігархи перетнуться на виборах із професійними політиками ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

111

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути