вівторок, 19 червня 2012 10:07

Олександра Кужель розповіла про новий будинок Януковича

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Лідер ”Громадянського опору”  Олександра Кужель у Полтаві йде на зустріч з ошуканими вкладниками кредитних спілок. 16 червня
Лідер ”Громадянського опору” Олександра Кужель у Полтаві йде на зустріч з ошуканими вкладниками кредитних спілок. 16 червня

— Їде, їде, ану держіть ловко плакати! Щоб усі побачила! — вигукує літній полтавець  іншим сімом людям. Тримає плакат із написом: "Янукович, почуй вкладників Першого кредитного товариства". Показує на молочного кольору джип "Шевроле Каптіва" лідерки "Громадянського опору" 58-річної Олександри Кужель.

— Олександра Володимирівна, Олександра Володимирівна, допоможіть, ми вас так ждали! — кричать люди.

Олександра Кужель усміхається, правою рукою віддає честь. У лівій тримає червону теку.

Проходить до зали Полтавського турбомеханічного заводу. По обіді в суботу тут зібралися близько 150 членів дев'яти кредитних спілок на перший з'їзд Руху проти банківських афер.

Кужель обходить людей, збирає документи, переписує назви кредитних спілок на плакатах.

— Баби, відступіться від неї, — з третього ряду викрикує чоловік. — Хай вже каже, що робити з бандюковичами.

— Я в політиці 17 років, — бере слово лідерка "Громадянського опору". Стає за трибуну на сцені. — Тому лапші на вуха вішати не буду. — Усе, що стосується банків, при нинішній владі називається "особистим питанням". Можемо допомогти через суди, юристами. Зараз усі, хто займав гроші в банках, підпадають під дію Закону про захист прав споживачів. Рекомендацію, яку роздали суддям не визнавати це, скасовано. Держава цілеспрямовано дозволила кредитним спілкам знищити ваші вклади. Була можливість це зупинити. Але чиновники, Азаров і Суслов (екс-голова Держфінпослуг. — "ГПУ"), казали мені, треба було самим думати, куди гроші вкладали.

У залі обурено гудуть.

— Держава видає ліцензії на вид діяльності кредитних спілок, — продовжує Олександра Володимирівна. — Значить, несе стовідсоткову відповідальність за результати роботи фірм. Якби їх контролювала, вони би діяли, як миленькі. Ви — громада, вам не треба розбиратися, який уряд, запам'ятайте — винна тільки держава.

— Та то понятно. Ви по суті кажіть, — із зали вигукує чоловік.

— Зараз треба зробити реєстр кредитних спілок. Щоб кожну перевірила комісія, — продовжує. — Там, де спілка має гроші та працює, дати їй рефінансування. У збанкрутілих перевірити кримінальні справи і повернути людям гроші. Я відкрита до спілкування. Маю один номер. Його не міняла вже років 10.

У залі чути шарудіння пакетами. Люди дістають блокноти і ручки. Олександра Кужель диктує номер мобільного:

— Тільки прошу не дзвонити у вихідні, щоб мала хоч день для відпочинку, побути із сім'єю і внучками. Не дзвоніть вранці та пізно ввечері.

На сцену по черзі піднімаються ошукані вкладники.

— У міліції нам в очі кажуть, доки не поміняється уряд, ви нічого не доб'єтеся, — розповідає Світлана Удовіченко, 47 років. — Віддала гроші в Першу кредитну спілку. Установа винна вкладникам 107 млн грн. — Суддя на засіданнях тільки голову чухає. Хочемо, щоб порушили кримінальну справу в Києві.

У залі починають шуміти.

— Що вона воду у ступі колотить? — каже літня жінка на задньому ряду. — Ми таке саме можемо розказати.

— У Києві беруть гроші так само, як і кругом, — відповідає Олександра Кужель. — Зрозумійте, по одинці ви нічого не доб'єтеся. Якщо виграєте суд, не зможете забрати своє. Треба об'єднуватися і разом вимагати в держави повернути свої гроші. Давайте голосувати за це.

У залі всі піднімають руки.

Олександра Кужель слухає ще кількох, підводиться.

— Почуваюся недобре. У сина температура 39, у самої ангіна, — каже. — Завдання зрозуміла, буду їхати.

Виходить із зали, за нею підводяться з десяток людей.

— Ви передайте Юлі, Полтава за неї кулаки держить, — кажуть жінки. — Може, таки випустить її Янукович.

— Нет, — відповідає Олександра Володимирівна. — С чем бы не обращались к Януковичу, у него включается "на пацана наехали". Представьте, идет по улице блатная компания, матерятся, мусорят. Сделайте им замечание. В ответ услышите еще больше матов. Это же пацаны, — відставляє вказівний палець і мізинець на обох руках. — Знакомые строители рассказывали, что Янукович строит в "Межегорье" новый дом. Четыре этажа вниз. Последний — полностью под сейф. Награбили столько, что в банках все не держат.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Кужель розповіла про новий будинок Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути