пʼятниця, 20 вересня 2019 06:55

Окупанти хочуть перейменувати Крим

Окупаційна влада Криму пропонує перейменувати півострів на Республіку Крим — Таврида.

— Значущою є ініціатива кримських греків. У Російській Федерації низка суб'єктів поряд з усталеною назвою мають історичну. Наприклад, Республіка Саха — Якутія, Північна Осетія — Аланія, — каже так званий постійний представник Криму при президентові Росії 64-річний Георгій Мурадов 16 вересня.

Перейменування дасть змогу зміцнити російський статус півострова, заявив глава національно-культурної автономії греків Криму Іван Шонус.

"Історичних підстав перейменовувати Крим на Тавриду немає. Це грубе порушення міжнародного права, — пише у блозі лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв, 75 років. — На час окупації вони повинні дотримуватися українського законодавства, відповідно до Женевської конвенції 1949 року. Не мають права щось змінювати.

Після завоювання Криму 1783 року Катерина II, щоб придушити кримських татар, вигадала грецькі найменування для Севастополя, Сімферополя. Раніше міста називалися Ак'яр і Ак'месджит. Назву Таврида використовували, бо, мовляв, на території Криму жили племена таврів. Це входило в плани детатаризації Криму. Про те, що колись на півострові була кримськотатарська держава, незалежне Кримське ханство, забули.

Потім почалося заселення Криму греками, вірменами, болгарами. Національностями, що мали проблеми з тюркським світом. Розраховували: якщо кримські татари в окупації чинитимуть спротив, ці народи — союзники Росії — будуть на її боці. 1944 року, коли татар депортували, потреба в греках, вірменах і болгарах відпала. Їх теж вислали. Імперська політика Росії — цинічна й нахабна".

Зараз ви читаєте новину «Окупанти хочуть перейменувати Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути