вівторок, 20 листопада 2012 00:45

Офіцерам КДБ заборонено обіймати державні посади в Литві

Автор: фото з сайта sovietcase.eu
  Крістіна Бурінскайте: ”Литовці багатьох упізнають. Дехто дізнається про те, що з радянською службою безпеки колись мав зв’язок його сусід”
Крістіна Бурінскайте: ”Литовці багатьох упізнають. Дехто дізнається про те, що з радянською службою безпеки колись мав зв’язок його сусід”

У Литві оприлюднюють архіви та списки співробітників, резервістів та агентів Комітету держбезпеки, які працювали в республіці за часів СРСР. Рішення про це прийняв литовський парламент 2010 року. Так влада завершує процес люстрації в країні. Документи і прізвища публікує Центр досліджень геноциду та спротиву жителів Литви на інтернет-сайті "Діяльність КДБ в Литві".

— Це історична люстрація як логічне продовження політичної, що розпочалася 1999-го, — розповідає історик та співробітник Центру Крістіна Бурінскайте, 32 роки. — Десять років тому колишні співробітники КДБ особисто зізнавалися у співпраці з органами. Це півтори тисячі громадян Литви. За законом про люстрацію, інформація про їхню роботу в КДБ стала державною таємницею. А імена тих, хто замовчував своє минуле, оприлюднюють нині.

Як це відбувається?

— Перші дані опублікували 2011 року. Це були документи про діяльність співробітників кількох відділів спецслужби. Згодом з'явилася інформація про керівників та біографії агентів. На початку 2012-го склали список із 238 резервістів КДБ — це співробітники, яких готували і могли задіяти за особливих обставин, наприклад, кризи режиму. У вересні 2012 року Центр опублікував документи кадрових співробітників підрозділів КДБ у містах і районах. Такі дані оприлюднені вперше.

Хто ці люди?

— Це тисячі різних людей. Лише оперативних працівників у районах Литви нарахували 1300. Ми не знаємо про їхню долю і чим вони займаються тепер. У нашій базі є інформація лише до 1991 року. Проте литовці багатьох упізнають. Дехто дізнається про те, що з радянською службою безпеки колись мав зв'язок його сусід. Переважно ці люди мали справу з документами КДБ, керували агентами.

Інформацію про агентів КДБ розпочали публікувати недавно. Нам з архіву передали поки що один журнал з іменами та псевдонімами агентів, датами їх вербування. Вони були секретними кадрами КДБ. Їх понад 1,5 тисячі. Публікуємо по 40 прізвищ щомісяця. Намагаємося ретельно вивчити їхні справи. Бачимо, що багато з них почали співпрацювати з КДБ під тиском.

Чим цінне оприлюднення такої інформації?

— Люди повинні це знати і переосмислювати минувшину.  Публікуємо переважно документи, що розповідають про діяльність КДБ як інституції загалом. Намагаємося показати людям, як і навіщо насправді вона працювала. Вони займалися не тільки репресіями. Працювали у сфері економіки, культури, освіти. Публікуємо голі факти, без коментарів істориків.

Як суспільство сприймає оприлюднення списків кадебістів?

— Нас часто просять публікувати більше імен, багато хто сприймає їх усіх як агентів. Не намагаються розібратися, чи це люди, які працювали з паперами чи виконували каральні акції. На початку року робота інтернет-сайта порушилася, бо дуже багато відвідувачів на нього заходили. Журналісти прискіпливо вивчають списки, шукають там політиків або зірок. Серед резервістів знайшли справи екс-голови департаменту держбезпеки Арвідаса Поцюса й екс-міністра закордонних справ Антанаса Валеніса. Влітку литовські християнські демократи виключили з лав своєї партії двох колишніх резервістів КДБ. Один із них не повідомив про своє минуле, інший розповів про це запізно, після 12-річної роботи в партії.

Яка відповідальність чекає на людей, які потрапили до списків?

— Санкції передбачені лише для офіцерів КДБ. Їм заборонено обіймати посади в державних установах.

29 жовтня в Литві відбулися парламентські вибори. У списках політичних сил були колишні працівники КДБ. Журналісти зробили з цього скандал. Адже якщо люди йдуть у парламент і складають присягу, то повинні зізнатися про свою співпрацю з КДБ. Деяким вдалося це приховати. Вони пройшли до парламенту без жодних негативних наслідків.

Зараз ви читаєте новину «Офіцерам КДБ заборонено обіймати державні посади в Литві ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути